Værktøjer

154 værktøjer

Filtre

  • Analyse

    Overgangsalder på arbejdsmarkedet

    En undersøgelse af, hvordan overgangsalderen påvirker kvinder på arbejdsmarkedet. Analysen bygger på besvarelser fra 3.831 kvindelige medlemmer fra Din Sundhedsfaglige a-kasse, HK og FOA og er udført af selvstændig journalist og kommunikationskonsulent bag firmaet EnOvergang Dorte Mosbæk i samarbejde med rådgivningsfirmaet DISCUS. 

  • Website

    Core Culture

    Arbejdsfællesskaber kaldes også core culture, for vejen til et godt arbejdsfællesskab går gennem virksomhedens kerneopgave. I et godt arbejdsfællesskab kender alle virksomhedens kerneopgave og forstår deres bidrag til den. Dette fremmer både resultater og succes, da man arbejder mest effektivt, når målet er klart. Et stærkt arbejdsfællesskab forbedrer også arbejdsmiljøet og reducerer stress og konflikter.

    Ledelsesværktøjet Core Culture udviklet i samarbejde med seks virksomheder med det formål at sætte fokus på et stærkt arbejdsfællesskab.  På baggrund af observationer, dialoger og erfaringer med disse virksomheder er værktøjet herefter videreudviklet til denne nye version.

  • Dialogværktøj

    Bedre trivsel for erhvervsaktive med høreudfordringer

    1 ud af 5 danskere job i alderen 18-64 år har høreudfordringer. Erhvervsaktive med høreudfordringer oplever i det daglige arbejde fx flere misforståelser på grund af baggrundsstøj og har svært ved at deltage i uformelle snakke over frokostbordet. Erhvervsaktive med høretab deltager i mindre grad i det sociale samvær på jobbet.

    Projektet ‘Ingen skal stå alene' havde til formål at skabe bedre psykisk arbejdsmiljø og trivsel for erhvervsaktive med høreudfordringer. 

    Materialer er udviklet på baggrund af virksomhedsforløb i 3 virksomheder. 

  • Dokument

    Peer-to-peer-ordninger i foreninger

    Dette er en vejledning til, hvordan man kan gribe etableringen af en peer-to-peer-ordning an i din forening eller organisation, og en gennemgang af fordele og ulemper ved forskellige muligheder og tilgange til etableringen af en peer-to-peer ordning.

     Høreforeningen har lavet vejledningen i forbindelse med projektet Ingen skal stå alene, og er inspireret af de erfaringer vi selv har gjort os og de dilemmaer vi har mødt i udviklingen af en peer-to-peer ordning for erhvervsaktive med høreudfordringer.

  • Podcast

    På tværs med Signe og Christian

    Podcast fra Velliv Foreningen med værterne Signe Amtoft og Christian Grau, der kommer fra hver sin generation og deler generøst ud af deres erfaringer, mens de forsøger at forstå og lære om de andre generationers tilgang til arbejdslivet.

    Værter: Signe Amtoft og Christian Grau
    Ekspert: Karen Christina Spuur
    Producer og klipper: Kathrine Wismann
    Musik: Christian Schødts-Sørensen

    Podcasten er produceret af Rakkerpak Productions for Velliv Foreningen.

  • Analyse

    Lærling/ elevundersøgelsen 2024

    Lærling/elevundersøgelsen 2024 er en undersøgelse af, hvordan mænd og kvinder inden for bygge -, anlægs og træbranchen trives og har det, mens de er i gang med deres lærlinge og elevperioder. Undersøgelsen er gennemført af Forum for Mænds Sundhed i samarbejde med Bygge-, Anlægs og Trækartellet (BAT) og de 7 FH forbund under BAT: 3F, Blik og Rørarbejderforbundet, Teknisk Landsforbund, HK Privat, Malerforbundet, Dansk El Forbund og Dansk Metal.

  • Forskningsartikel

    Determinants of Anxiety, Depression and Subjective Wellbeing Among Musicians in Denmark

    Findings From the ‘When Music Speaks’ Project. Forskningsartikel af George Musgrave, Sally Anne Gross, Daniel Carney. Udgivet 10. februar 2025. 

  • Dokument

    Fysisk og mentalt arbejdsmiljø for soloselvstændige

    Inspiration til soloselvstændige til at tage professionelt ansvar for egen HR-ledelse og for et mentalt sundt arbejdsmiljø i virksomheden. Materialet er udviklet i samarbejde med Danske Soloselvstændige.

  • Podcast

    God selvledelse for soloselvstændige

    En podcastserie om at tage et professionelt ansvar for, at man trives og har det godt i egen virksomhed. 

    Har du valgt at starte egen virksomhed, har du helt sikkert også mærket frihedsfølelsen! Den dag beslutningen blev taget. Friheden til at kunne arbejde med alt det, du elsker! Uden chefer og direktioner, der blande sig. Du har nok også mærket den mindre skønne følelse af at skulle klare alt selv; økonomistyring, bogføring, salg, it-udfordringer, markedsføring, forretningsudvikling og ja… (selv-)ledelse, sygefravær, eventuel mistrivsel og work-life-ubalance.

  • Analyse

    Systematisk og participatorisk udvikling af det psykosociale arbejdsmiljø (APV-PSYK)

    Rapport på baggrund af analyseprojekt gennemført i 2023-2024, der præsenterer resultater og anbefalinger fra de to undersøgte SMV-brancher: Landbrug og restaurationer.

    Indsamling af gode og dårlige erfaringer og identificering af gode praktiske erfaringer om, hvordan trivsel og psykisk arbejdsmiljø kan organiseres i i restaurationsbranchen og landbruget.

  • Website

    10 trin til psykologisk tryghed

    Psykologisk tryghed opstår ikke af sig selv – det er en løbende proces, der kræver bevidst indsats fra både ledelse og medarbejdere. Formålet er at skabe og vedligeholde en kultur, hvor åbenhed og ærlighed er normen, så medarbejdere føler sig trygge ved at være sig selv, dele deres tanker og fejl uden frygt for negative konsekvenser.

    På siden finder I 10 centrale trin på til opbygning af psykologisk tryghed.

  • Analyse

    Iværksætteres mentale helbred

    Rapport fra Syddansk Universitet om danske iværksættere mentale sundhed baseret på svar fra mere end 2.000 respondenter.

  • Analyse

    Review af lederes trivsel

    Stine Rasmussen, lektor på Aalborg Universitet og lektor Jan Heiberg Johansen har gennemgået 698 studier og artikler om lederes trivsel helt tilbage til begyndelsen af 1950’erne. Analysen af dem har de to lektorer udgivet i det peer-reviewed Scoping review af 698 forskningsartikler om lederes trivsel fra 1953 til 2024 med støtte fra Velliv Foreningen.

  • Video

    Onlineevent om psykologisk tryghed

    At føle sig tryg på arbejdet er vigtigt for både medarbejdere og virksomheder. Professor Amy Edmondson fra Harvard Business School har defineret psykologisk tryghed som "troen på, at man ikke vil blive straffet eller ydmyget for at dele sine idéer, spørgsmål, bekymringer eller fejl". Når der er psykologisk tryghed, tør medarbejdere sige deres mening, stille spørgsmål og dele idéer. Det skaber bedre samarbejde, mere kreativitet og en større følelse af fællesskab. Onlineevent med eksperter og repræsentanter fra arbejdspladser, der arbejder med psykologisk tryghed.

  • Analyse

    Ønske om tidligere tilbagetrækning?

    Ønske om tidligere tilbagetrækning? – Kortuddannede, privatansatte ældre rapport udarbejdet af Mona Larsen, Anna Amilon, Helle Holt og Anu Siren, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

    Rapportens resultater er de første fra projektet ’Usikkerhed knyttet til overgangen til pensionisttilværelsen og konsekvenser for mental sundhed’, der forventes afsluttet ved udgangen af 2024.

    Rapporten er baseret på besvarelser fra 5.149 kortuddannede, privatansatte ældre mellem 57-62 år.

  • Dokument

    Vejledning til 55+politik

    Forskningsbaseret vejledning til jeres 55+ politik. Vejledningen er også oversat til engelsk. Den henvender sig til dig som leder og/eller HRafdeling, der gerne vil have inspiration til din 55+ politik. Udover denne vejledning medfølger også værktøjet ’55+ samtaler’. I kan desuden finde videoer om materialet og podcasts på hjemmesiden 55plus.ku.dk

  • Dialogværktøj

    Mål graden af psykologisk tryghed

    Projekt Tryg It-start ville styrke psykologiske tryghed i IT-teams og herigennem styrke unges plads i teamet. Med et spørgeskema kan man undersøge graden af psykologisk tryghed i et team.

  • Dialogværktøj

    Psykologiske tryghed gennem øvelser og metoder fra improvisation

    Projekt Tryg It-start ville undersøge om øvelser og metoder fra improvisation kan bruges til at udvikle den psykologiske tryghed i et IT-team og herigennem styrke unges plads i teamet. I projektet tages afsæt i en model for udviklingen af for psykologisk tryghed udarbejdet af Timothy R. Clark. Modellen beskriver fire stadier: Inklusionstryghed, læringstryghed, bidragstryghed og udfordringstryghed. I materialet er beskrevet i alt 8 øvelser, for hvert område er der to øvelser, der kan bidrage til udvikling af området. 

  • Podcast

    Podcast om psykologisk tryghed

    Det er en serie på i alt 4 podcasts af mellem et kvarter og 3 kvarters varighed, handler om begrebet og hvordan det kommer til udtryk på forskellige måder i forskellige sammenhænge. Hvordan man som leder kan arbejde med at forbedre den psykologiske sikkerhed i ens egen organisation.

  • Website

    Digitalchikane.dk

    Hjemmesiden er skabt for at hjælpe private arbejdsgivere med at forebygge og håndtere digital chikane. 

  • Website

    Det psykosociale arbejdsmiljø

    Det psykosociale arbejdsmiljø har stor betydning for medarbejdernes trivsel og for deres muligheder for at udføre deres arbejdsopgaver. Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) har udviklet en værktøjskasse med viden om, hvad psykisksociale arbejdsmiljø er og konkrete råd og inspiration til, hvordan I kan arbejde med det på jeres arbejdsplads. Indsatsen tager udgangspunkt i seks faser.

  • Website

    Spørgeskema om det psykosociale arbejdsmiljø på arbejdspladsen

    Gratis spørgeskemaundersøgelse (DPQ) om det psykosociale arbejdsmiljø på arbejdspladsen udviklet af Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA).

  • Video

    Når varme hænder bliver kolde

    Velliv Foreningen Live om empatitræthed - Når varme hænder bliver kolde. At hjælpe andre er en hjertesag for mange, men hvad sker der, når omsorgen på jobbet begynder at slide på os selv? Hvordan forebygger vi den empatitræthed, der kan gøre de varme hænder kolde og som kan ramme alle, der arbejder med omsorg for andre? Velliv Foreningen LIVE sætter fokus på empatitræthed, sammen med eksperter og repræsentanter fra en række arbejdspladser herunder, bosteder og undervisningstilbud. Vi tilbyder inspiration og værktøjer til at forebygge og håndtere den mentale belastning, så vi kan bevare empatien og arbejdsglæden til gavn for både os selv og dem, vi hjælper.

  • Dokument

    Trivsel i slagterbranchen

    Ofte bruges ordet ”fastholdelse” om de tiltag, der iværksættes for at forhindre, at medarbejdere siger deres job op. Det er imidlertid de færreste, som drømmer om at blive fastholdt på en arbejdsplads, da det snarere skaber associationer til at blive ”lagt i benlås” end til at trives i sit arbejde. Derfor bruger vi
    ordet ”tilknytning.” Tilknytning handler om at fremme medarbejdernes lyst til at fortsætte på arbejdspladsen på lang sigt, fordi de føler sig knyttet til arbejdsfællesskabet, oplever udvikling gennem deres arbejdsliv og trives.

  • Dokument

    Onboarding i slagterbranchen

    Slagerbranchen står over for udfordringer med at rekruttere og fastholde kvalificeret arbejdskraft. Samtidig viser undersøgelser, at ledelsen ofte mangler de nødvendige redskaber til at håndtere trivsel og psykosociale problemstillinger. Materialerne er udarbejdet til ledere eller slagtermestre, har et særligt ansvar og ønsker at styrke dine kompetencer og handlemuligheder for at sikre et sundt og godt arbejdsmiljø i virksomheden. Få vejledning til at tage nye medarbejdere igennem en struktureret proces, der sikrer både trivsel og faglig udvikling fra start.

  • Forskningsartikel

    Arbejdslivet for forældre til unge i mistrivsel

    Artikel af Karen Albertsen, Ulrik Gensby og Hannah Maimin Weil som udløber af projektet pårørende på job.

  • Dialogværktøj

    Når samarbejdet med frivillige slår knuder

    Metodekatalog med redskaber til forebyggelse og håndtering af typiske udfordringer i det psykiske arbejdsmiljø. 

    For mange medarbejdere og ledere i NGO’er er arbejdet for sagen forbundet med en høj grad af mening og oplevelse af at kunne gøre en forskel. Medarbejdere og ledere kan ’i den gode sags tjeneste’ være villige til at gå længere end blot den ekstra meter for at hjælpe andre. Men netop derfor er et fokus på det psykosociale arbejdsmiljø vigtigt.

  • Dokument

    Guide til topledernetværk

    Videnspakke og faciliteringsguide, der er kan inspirere konsulenter i at facilitere topleder-netværk, der skal fremme attraktive arbejdspladser. 

    Materialerne er baseret på et pilotprojekt, der viste gode resultater og blev gennemført i 2023-24 med topledere fra forsyningssektoren designet og faciliteret af TeamArbejdsliv og Heiberg – ledelse, læring og analyse. Pakken samler viden og erfaringer fra et toplederperspektiv om betydningen af udvikling og vedligeholdelse af en attraktiv arbejdsplads for forretningen.

  • Website

    PUX

    PUX er et dialogværktøj, der kan hjælpe medarbejdere og ledere med at løse praktiske udfordringer i hverdagen. (P)rioritere opgaver, (U)dnytte ressourcer og e(X)terne ressourcer.

  • Analyse

    Hvem tager skraldet?

    Rapport, der sætter fokus på det psykiske arbejdsmiljø for chauffører og administrativt personale i renovationsbranchen. De fleste ved, at chaufførernes arbejde er fysisk krævende. Men ligesom med andet personale i service og leveringsfag står både chauffører og administrativt personale ofte over for en
    række udfordringer med af det psykiske arbejdsmiljø, ofte forårsaget af utålmodige borgere og medtrafikanter.

    Rapporten er udarbejdet af i et samarbejde mellem brancheforening for affaldssektoren ARI – Affalds- og Ressourceindustrien og og det antropologiske konsulenthus Behave Green. 

  • Forskningsartikel

    A comparison of work environment, job insecurity, and health between marginal part-time workers and full-time workers in Denmark

    Denne undersøgelse sammenlignede arbejdsmiljøet, jobsikkerheden og helbredet hos deltidsansatte (8.0-14.9 timer/uge) med fuldtidsansatte (32.0-40.0 timer/uge). Resultaterne viste, at deltidsansatte oplevede lavere arbejdskrav, mindre indflydelse, mindre støtte fra kollegaer og ledere, lavere jobtilfredshed, dårligere sikkerhed og mere jobsikkerhed. De rapporterede også oftere dårligt helbred, behandlingskrævende sygdomme og depressive symptomer end fuldtidsansatte. Studiet konkluderede, at deltidsansatte oplever et dårligere psykosocialt arbejdsmiljø og helbred end fuldtidsansatte, og at arbejdsmiljøet kan påvirke forholdet mellem deltidsarbejde og helbred.

    Artikel af Helena Breth Nielsen, Laura Stonor Gregersen, Emma Steffensen Bach, Johnny Dyreborg, Anna Ilsøe, Trine Pernille Larsen, Kathrine Pape, Jacob Pedersen, Anne Helene Garde.

  • Forskningsartikel

    The relative importance of work-related and non-work-related stressors and perceived social support on global perceived stress

    En undersøgelse fra Midtjylland med over 32.000 deltagere viser, at både arbejdsrelaterede og ikke-arbejdsrelaterede stressfaktorer samt opfattet social støtte tilsammen forklarer omkring 42,5% af den samlede oplevede stress. Sygdom, social støtte og arbejdssituation er de vigtigste faktorer for oplevet stress. Resultaterne understreger, at for at mindske stress skal offentlige sundhedsstrategier tage højde for et bredt spektrum af stressfaktorer frem for kun at fokusere på en enkelt faktor. Forskellen i stressårsager mellem forskellige grupper viser også, at tilgangen til at reducere stress bør være omfattende og tilpasset forskellige behov.

    Af Jes Bak Sørensen, Mathias Lasgaard, Morten Vejs Willert og Finn Breinholt Larsen

  • Forskningsartikel

    Perceived stress in adolescence and labour market participation in young adulthood - a prospective cohort study

    Denne undersøgelse fulgte en gruppe danskere født i 1989 fra de var 15 til 28 år for at se, hvordan stress i teenageårene påvirker chancerne for at få et job tidligt i voksenlivet. De brugte spørgeskemaer til at måle stressniveauet hos deltagerne, da de var 15, 18, og 21 år gamle, og sammenlignede det med oplysninger om, hvem der senere modtog forskellige sociale ydelser som tegn på, hvor godt de klarede sig på arbejdsmarkedet. Resultaterne viste, at dem, der følte sig stressede i deres teenageår, især mænd, havde større risiko for at have svært ved at finde arbejde mellem 25 og 29 år. Kvinder rapporterede generelt om mere stress, men en specifik gruppe af mænd, der oplevede stress flere gange i deres ungdom, var i særlig risiko for at blive marginaliseret på arbejdsmarkedet.

    Forskningartikel af Trine Nøhr Winding, Mette Lykke Nielsen and Regine Grytnes.

  • Forskningsartikel

    Impacting employees’ and managers’ mental health skills using a workplace-adapted mindfulness-based intervention

    De seneste årtier har befolkningens mentale helbred været på tilbagegang. Denne undersøgelse kiggede på effekten af mindfulness-baseret stressreduktion (MBSR) i virksomheder. Fire virksomheder deltog i en intervention, der inkluderede en introduktionssession, et 10-ugers online MBSR-kursus, og en workshop. Resultaterne viste, at før interventionen oplevede medarbejdere og ledere stress, passivitet og selvkritik. Efter interventionen rapporterede de større nærvær, forståelse for andres perspektiver, selvomsorg, og en mere responsiv adfærd overfor stress. Mindfulness blev en del af deres dagligdag og personlige udvikling.

    Emilie Hasager Bonde, Eva Gemzøe Mikkelsen, Lone Overby Fjorback, og Lise Juul.

  • Forskningsartikel

    Predicting stress and depressive symptoms using high-resolution smartphone data and sleep behavior in Danish adults

    Undersøgelse af, hvordan man tidligt kan opdage mentale lidelser ved at bruge data fra smartphones og søvnadfærd. Med data fra 4.522 danske voksne blev der udviklet modeller til at forudsige stress og depression, men forskerne fandt ud af, at smartphoneadfærd ikke gav ekstra forudsigende værdi sammenlignet med basale sociodemografiske faktorer. De bedste resultater for at forudsige dårligt mental sundhed kom fra en model baseret på søvnadfærd, som inkluderede selvrapporteret information om søvnmængde, søvnkvalitet og brug af sovemedicin. Dette viser, at søvnadfærd er en vigtig faktor for at forudsige mentale sundhedsproblemer, mere end data fra smartphonebrug.

    Artikel af Thea Otte Andersen, Agnete Skovlund Dissing, Elin Rosenbek Severinsen, Andreas Kryger Jensen, Vi Thanh Pham, , Tibor V Varga og Naja Hulvej Rod.
  • Forskningsartikel

    Decreasing mental well-being during the COVID-19 pandemic

    Decreasing mental well-being during the COVID-19 pandemic: A longitudinal study among Danes before and during the pandemic.

    Artikel af Lau Caspar Thygesen, Sanne Pagh Møller, Annette Kjær Ersbøll, Ziggi Ivan Santini, 
    Maj Britt Dahl Nielsen, Morten Klocker, Grønbæk, Ola Ekholm. 

  • Forskningsartikel

    The impact of an organizational-level mindfulness-based intervention on workplace social capital and psychological safety

    I de seneste årtier er europæernes mentale helbred gradvist forværret, og sociale relationer på arbejdspladsen har stor indflydelse på det mentale helbred. Denne undersøgelse kiggede på effekten af et mindfulness-baseret program (MBSR) i virksomheder. Fire virksomheder med i alt 368 ansatte deltog i et program, som inkluderede introduktion til mindfulness, et 10-ugers kursus, og en workshop. Resultaterne viste, at programmet især forbedrede relationerne mellem afdelinger og den psykologiske sikkerhed mellem kolleger på samme niveau. Lockdown under COVID-19-pandemien kan have påvirket resultaterne.

    Artikel af Emilie Hasager Bonde, Eva Gemzøe Mikkelsen, Lone Overby Fjorback og Lise Juul

  • Dialogværktøj

    Barselshjulet

    Dette barselshjul har til formål at hjælpe dig som leder i at understøtte dine medarbejdere før, under og efter et barselsforløb og derved sikre trivsel, fastholdelse og kontinuerlig karriereudvikling for den enkelte. Analysen viser, at klare aftaler mellem lederen og den barslende medarbejder omkring f.eks. kontakt og muligheder for karriereudvikling under et barselsforløb skaber mere tryghed og klarhed for medarbejderen. 

  • Analyse

    Den gode tilbagevenden fra barsel

    Hvordan kan virksomhed og barslende i fællesskab skabe gode rammer før, under og efter barselsforløb, der øger den barslendes trivsel, tilknytning og fortsatte karriereudvikling? Undersøgelsen er gennemført af Tænketanken EQUALIS i perioden fra maj 2023 til marts 2024.

    International forskning peger på, at overgangen fra barsel til job udgør en udfordring for forældre, bl.a. når det kommer til at etablere en balance mellem arbejds- og familieliv. Det kan resultere i mentale sundhedsudfordringer hos forældrene, særligt i de tidlige år af forældreskabet, hvor omsorgskrav til små børn er større.

    Denne analyse undersøger i en dansk kontekst de udfordringer, barslende kan møde i forbindelse med barsel og tilbagevenden herfra, og hvordan de kommer til udtryk i en arbejdskontekst.

  • Dokument

    Ledelsesredskaber til ledere for brandmænd

    Adfærdskodeks, code of conduct, velkomst- samt fratrædelsesprocedure for Frederiksborg Brand & Redning udviklet i projekt støttet af Velliv Foreningen. 

  • Dialogværktøj

    Seniorsamtaler

    Materialet Seniorsamtaler er en forskningsbaseret ledelsesguide, der kan hjælpe jeres organisation til at sikre rammerne for gode seniorarbejdsliv. Det kan være følsomt at tale om alder på arbejdspladsen. Men forskning viser, at alder kan spille en positiv rolle i arbejdslivet, hvis man formår at skabe en konstruktiv og anerkendende dialog. 

  • Analyse

    Analyse: Mental Sundhed på menuen

    projektet Mental Trivsel på Menuen. Projektet har til formål at indsamle, analysere og udbrede de metoder og initiativer, som er med til at øge den generelle arbejdsglæde og mentale trivsel i restaurationsbranchen.
    Mental Trivsel på Menuen er et samarbejde mellem Norion Consult, Food Organisation of Denmark og HORESTA. Projektet er gennemført henover ni måneder fra oktober 2023 til juli 2024.

  • Website

    Pårørende på job

    Hvordan kan man passe sit job, hvis ens ellers velfungerende 18-årige søn pludselig får voldsom angst og mister lysten til at leve? Masser af forældre står i den situation, og mange får selv stress, må sygemeldes, eller mister deres job. Men det behøver ikke at gå så galt.

  • Forskningsartikel

    Hvad coronakrisen fremkalder om ledelse af trivsel på distancen

    Som konsekvens af coronakrisen blev især medarbejdere og ledere inden for videns- og kontorarbejde distancearbejdere fra den ene dag til den anden. Tidligere forskning har vist, at ledere kan gøre en positiv forskel for medarbejdernes trivsel. Artiklen undersøger distancelederes oplevelse af egen rolle og konkrete praksisser rettet mod at understøtte og tage hånd om medarbejderes trivsel og mistrivsel på distancen under pres fra pandemien. 

    Artikel af Malene Friis Andersen og Claus Elmholdt.

  • Forskningsartikel

    The Corona Pandemic and Working Life: Findings from a Longitudinal Danish Study

    Artiklen undersøger, hvordan forskellige erhvervsgrupper oplevede forandringer i deres arbejdsliv under corona-pandemien, som har forårsaget de største omvæltninger siden Anden Verdenskrig. Studiet bygger på  interviews med repræsentanter fra fem erhvervsgrupper gennem pandemiens forskellige faser og bidrager til litteraturen om, hvordan de nordiske arbejdsmarkeder håndterede pandemien, samt hvad vi kan lære heraf for at forbedre arbejdslivet fremover. Interviewsene afslørede, at pandemien forstærkede tre gradvise tendenser i arbejdslivet: betydningen af arbejdspladsen som social arena, refleksioner over arbejdslivsbalancen, samt potentialet i hjemmearbejde og online møder.

    Artikel af Thomas Bredgaard.

  • Forskningsartikel

    Arbejdsmiljørådgiveren som brobygger mellem forskning og praksis

    Denne artikel stiller skarpt på arbejdsmiljørådgiverens rolle som brobygger mellem forskning og praksis. Artiklen præsenterer resultater fra en systematisk udviklingsproces med følgeforskning (Bifrost), hvor seks rådgiverenheder og seks små og mellemstore virksomheder har samarbejdet om at skabe en metode til fremme af samarbejdet mellem rådgivere og virksomheder omkring forebyggelse og håndtering af stressrelateret sygefravær.

    Artiklen introducerer begrebet vidensbrobygning set i relation til rollen som rådgiver og definerer tre oversættelsesmæssige færdigheder og en række kompetencer for målrettet brobyggende arbejdsmiljørådgivning.

    Projektets resultater kan tjene som input til fremadrettede kompetenceudviklingsaktiviteter og metoder til koordinering af viden mellem arbejdsmiljørådgivere, forskere og SMV’er i det danske arbejdsmiljøssystem.

    Artikel af Ulrik Gensby, Hans Jørgen Limborg, Henrik Ankerstjerne Eriksen og Arne Helgesen.

  • Forskningsartikel

    Effekt af brugen af elektroniske devices på helbred og trivsel

    En før- og eftermåling blandt medarbejderne i projektet, viser at deltagerne er blevet mere bevidste og opmærksomme på eget helbred. Man observerede bl.a. et fald i objektivt målt stress i interventionsperioden. Medarbejderne øgede derudover deres fysiske aktivitetsniveau. Herudover blev der hos deltagerne både observeret et fald i fedtprocenten og blodtrykket, som begge er velkendte risikofaktor for dårligt helbred.

    Artikel af Lisbeth Højkjær Larsen, Maja Hedegaard Lauritzen, Mikkel Sinkjær og Troels Wesenberg Kjær. 

  • Forskningsartikel

    Labor Market Affiliation of Marginal Part-TimeWorkers in Denmark—A Longitudinal Study

    Undersøgelse, der sammenligner arbejdsmiljøet, jobsikkerheden og helbredet hos deltidsansatte (8.0-14.9 timer/uge) med fuldtidsansatte (32.0-40.0 timer/uge). Resultaterne viser, at deltidsansatte oplever lavere arbejdskrav, mindre indflydelse, mindre støtte fra kollegaer og ledere, lavere jobtilfredshed, dårligere sikkerhed og mere jobsikkerhed. De rapporterer også oftere dårligt helbred, behandlingskrævende sygdomme og depressive symptomer end fuldtidsansatte. Studiet konkluderer, at deltidsansatte oplever et dårligere psykosocialt arbejdsmiljø og helbred end fuldtidsansatte, og at arbejdsmiljøet kan påvirke forholdet mellem deltidsarbejde og helbred.

    Artikel af Helena Breth Nielsen, Kathrine Pape, Laura Stonor Gregersen, Jonas Kirchheiner-Rasmussen, Johnny Dyreborg, Anna Ilsøe, Trine Pernille Larsen, Jacob Pedersen og Anne Helene Garde.

  • Forskningsartikel

    Artful inquiry for uncertain times

    Undersøgelse af hvordan kunst- og naturbaserede indsatser kan støtte trivsel og mental sundhed for freelance designere og enkeltmandsvirksomheder i ustabile arbejdsvilkår. Forskningen, udført på Det Kongelige Danske Kunstakademi i samarbejde med Arkitektforbundet og Design Danmark og støttet af Velliv Foreningen, involverede 32 designere i to workshops og coaching-sessioner. Resultaterne viser, at designere ofte fokuserer på den ydre verden og glemmer at lytte til og pleje deres indre verden, som er essentiel for kreativitet. Kunst- og naturbaserede indsatser hjælper dem med at forbinde til dybe indre ressourcer, ændre deres fokus og blive venligere over for sig selv og andre, hvilket fører til ny læring og mere helhedsorienterede bidrag til samfundet. Udgivet i DMI VOL.34, ISSUE 2 | DMI.ORG

    Artikel af Silje Alberthe Kamille Friis og Annegrete Mølhave.

  • Forskningsartikel

    The worn-out syndrome: Uncertainties in late working life triggering retirement decisions

    I de seneste årtier har forlængelsen af arbejdslivet været et vigtigt emne i Vesteuropa, men der mangler kvalitative studier om årsager til pensionering. Via feltstudier undersøgte vi overgangen til pensionering i den finansielle og produktionsindustri i Danmark. Vi opdagede, at senioransatte i finanssektoren ofte føler en usikkerhed om deres evner og omdømme, et fænomen vi kalder "udbrændt-syndromet". Dette syndrom, der skyldes stereotyper og aldersdiskriminerende bemærkninger, fører ofte til pludselige og for tidlige pensioneringsbeslutninger.

     

    Artikel af Marie Gorm Aabo, Katrine Mølgaard og Aske Juul Lassen

  • Forskningsartikel

    Mindfulness-baseret forebyggelse og sundhedsfremme i den sidste del af arbejdslivet

    Mental sundhedstræning for ældre erhvervsaktive kan være vejen frem, hvis ældre skal blive længere på arbejdsmarkedet og bidrage på arbejdspladsen i en højere alder. Videnskabelig artikel udgivet af Frontiers in Psychology 15 July 2021
    Sec. Organizational Psychology
    Volume 12 - 2021 | https://doi.org/10.3389/fpsyg.2021.699088

    Artikel af Marina Diachenko, Kristina K. Smith, Lone Fjorback, Niels Viggo Hansen, Klaus Linkenkaer-Hansen og Karen Johanne Pallesen.

  • Forskningsartikel

    Nighttime smartphone use and changes in mental health and wellbeing among young adults

    Resultaterne fra projektet viser dog, at søvnadfærd bærer vigtig information, som kan være med til at opspore mentale problemer tidligt. Disse fund kan være vigtige i forbindelse med forebyggelsestiltag, der sigter at forudsige og forbedre den mentale sundhed i den brede befolkning. 

    Artikel af Agnete Skovlund Dissing, Thea OtteAndersen, Andreas Kryger Jensen, Rikke Lund og Naja Hulvej Rod

  • Forskningsartikel

    A multi-component intervention to affect physical activity, sleep length and stress levels in office workers

    Moderne livsstil med lidt motion, for lidt søvn og høj stress øger risikoen for tidlig død. Denne undersøgelse testede en intervention for kontormedarbejdere for at fremme sund adfærd. Interventionen, som varede 8 uger, inkluderede personlig vejledning for at øge fysisk aktivitet, begrænsninger i brugen af teknologi før sengetid, og brug af et armbånd, der måler fysisk aktivitet, søvn og stress. Resultaterne viste øget kondition, uændret total søvntid men senere søvnstart, og lavere stressniveauer. Interventionen øgede fysisk aktivitet og kondition, men begrænsning af teknologi før sengetid havde begrænset effekt på søvn.

    Artikel af Lisbeth Hoejkjær Larsen, Maja Hedegaard Lauritzen, Mikkel Sinkjær, Troels Wesenberg Kjær.

  • Forskningsartikel

    Estimating the causal effects of work-related and non-work-related stressors on perceived stress level

    Dette studie dykker ned i, hvordan både arbejdsrelateret og personlig stress, samt opfattet social støtte, påvirker folks stressniveau. Der bruges data fra en stor sundhedsundersøgelse i Danmark, der følger deltagerne over flere år. Resultaterne viser, at sygdom, arbejdssituation og mangel på social støtte er de største stressfaktorer. Studiet foreslår, at der er behov for bredtfavnende tiltag for at fremme mental sundhed, som både involverer individet, samfundet og arbejdspladser, og peger på, at der er flere måder at håndtere og forebygge stress på.

    Artikel af Finn Breinholt Larsen, Mathias Lasgaard, Morten Vejs Willert, Jes Bak Sørensen.

  • Forskningsartikel

    Greenspace as Workplace: Benefits, Challenges and Essentialities in the Physical Environment

    Artikel under projektet Smut ud! Målet med forskningsprojektet fra Fonden Mental Sundhed er at udvikle konkrete forskningsbaserede værktøjer til at bringe kontorarbejdet i små og mellemstore virksomheder udenfor. Det er med henblik på at styrke medarbejdernes mentale sundhed, arbejdsglæde, kreativitet og koncentration og samtidig sænke stressniveauet.

    Artikel af Victoria Linn Lygum, Katia Dupret, Peter Bentsen, Dorthe Djernis, Sidse Grangaard, Yun Ladegaard og Charlotte Petersson Troije.

  • Forskningsartikel

    A toxic combination

    Studiet viser en stigende mistrivsel blandt unge, der starter på arbejdsmarkedet, og kobler det med det moderne "performancesamfund" og udbredelsen af midlertidige jobs. Forskerne gennemførte 30 interviews med unge under 30, der havde arbejdet i højst to år efter uddannelsen, ofte under midlertidige og præstationsorienterede forhold, og alle havde oplevet mental mistrivsel. Resultaterne peger på, at kombinationen af pres for at præstere, midlertidige ansættelser og en kultur, der fokuserer på succes, skaber en "giftig kombination" for de unges mentale sundhed, når de træder ind på arbejdsmarkedet.

    Forskningsartikel af Mette Lykke Nielsen, Center for Ungdomsforskning (CeFU),
    Mette Toft Rønberg og og Niels Ulrik Sørensen Professor, Center for Ungdomsforskning (CeFU) Aalborg Universitet.

    Trine Nøhr Winding og Regine Grytnes, Arbejdsmedicin, Gødstrup Hospital, Herning.

  • Forskningsartikel

    Organisations-eksperimenter - mellem abstraktion og erfaring

    Eksperimenter anvendes i både offentlige og private organisationer for at tackle udfordringer og skabe forandringer. De ses i videnskabelig litteratur som en kilde til viden, innovation og empowerment. Udførelsen af eksperimenter i organisationer skaber løsninger med direkte relevans for den specifikke organisation. Artiklen analyserer et eksperiment i en stor dansk bank og fremhæver, at mens eksperimenter kan skræddersyes til organisationens behov, kræver deres kontekstbaserede natur en klar kommunikation mellem deltagere og ledelse for at realisere deres fulde potentiale.

    Forskningsartikel på baggrund af Future Work Lab skrevet af  Sidsel Lond Grosen.

  • Dokument

    Inspirationskatalog: Mental trivsel på menuen

    HORESTA har sammen med Norion og Food Organisation of Danmark afdækket bedst practice for trivsel og godt arbejdsmiljø i restaurationsbranchen. 

    Projektet har dykket ned i hverdagen hos flere end 150 danske restauranter og spisesteder for at finde de gode metoder, der medvirker til bedre trivsel i en travl branche. 

    Her er konkrete værktøjer til medarbejdernes trivsel, der virker i praksis!

  • Video

    Meditationer

    Film, der viser, hvordan sygeplejersker på hospices bruger mindfulness og compassion i de svære situationer, de står i på deres arbejde med døende mennesker på hospice.

    Konstant at være konfronteret med lidelse kan medføre en ’overinvolvering’ og dermed en følelse af magtesløshed, der kan føre til stress og udbrændthed. Hermed bliver man udsat for ’empati-udmatning’, som det kaldes, når man ikke længere formår at sætte sig ind i patienter og pårørendes livssituation. 

    Øvelserne tager afsæt i to kendte og evidensbaserede interventioner – Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) og compassiontræning.

  • Website

    Meditationer for hospicemedarbejdere

    Materialer fra projektet Nærvær og compassion træning til hospicemedarbejdere er samlet på en webside. Forskningsprojektet bygger på to kendte og evidensbaserede interventioner – Mindfulness Baseret Stress Reduktion (MBSR) og compassiontræning. På siden er samlet en lang række meditationer, og en værktøjskasse med en række lydøvelser. 

     

  • Dokument

    Seniorstrategier

    Materialet Seniorstrategier guider topledelsen til at tage en strategisk samtale om, hvordan I som organisation vil arbejde for gode seniorarbejdsliv på HR- og ledelsesniveau.

  • Dialogværktøj

    Seniortanker

    Seniortanker er en støtte til dig, som er begyndt at overveje de sidste år af dit arbejdsliv og overgangen til din pensionisttilværelse. Du får støtte til at overveje ting i dit arbejdsliv og tage stilling til, om der er noget, der skal ændres. Seniortanker er dit private værktøj, men det kan også bruges som en hjælp, når du skal til senior- eller MUS-samtale eller som udgangspunkt, hvis du vil starte en samtale om pension med dine nærmeste. Den indeholder ikke spørgsmål om økonomi og jura, da dit pensionsselskab og din bank oftest allerede yder rådgivning om dette.

  • Dialogværktøj

    GRO - dialogværktøj målrettet kunst- og kulturarbejdere

    Dialogværktøj der tager afsæt i en arbejdslivsprisme, der behandler emnerne min forretning, selvledelse, branchen, mental sundhed, sund krop, det hele liv, faglighed, vilkår og rettigheder. Materialet består af en vejledning og 8 sæt dialogkort.

  • Analyse

    When Music Speaks: Mental Health and Next Steps in the Danish Music Industry

    Trivslen og den mentale sundhed blandt danske skabende og udøvende musikere er langt dårligere end i resten af befolkningen. De unge er særligt udsatte i forhold til mistrivsel. Undersøgelsen er første skridt i arbejdet med at pege på konkrete løsninger mod en sundere musikbranche og er iværksat af Musiklivets Partnerskab for Bæredygtig Udvikling.  

  • Dokument

    Konfliktforebyggelse og -håndtering i kontakt med kunder

    Gode råd til håndtering og forebyggelse af vanskelige situationer i kontakten med kunder.

  • Dokument

    Tilbage i arbejde med følger efter hjernerystelse

    Gode råd til medarbejder der skal vende tilbage i arbejde efter længerevarende følger efter hjernerystelse. De er udarbejdet på baggrund af en spørgeskemaundersøgelse om tilbagevenden til arbejde hos medarbejdere med længerevarende symptomer efter hjernerystelse. Der er inddraget udsagn fra både medarbejdere og arbejdsgivere. Der indgår også erfaringer fra projektet ’Det hjernevenlige arbejdsliv’.

  • Analyse

    Analyse af modtagelse af ukrainere på danske arbejdspladser

    En stor del af de ukrainske flygtninge i Danmark er i løbet af meget kort tid kommet ind på arbejdsmarkedet. Hvordan har virksomhederne tacklet den nye situation, som ingen i forvejen havde en drejebog for? Hvad har det betydet for kollegerne? Og for ukrainerne selv?

    Velliv Foreningen har støttet en analyse baseret på interviews på 25 tilfældigt udvalgte private virksomheder, der har ansat mindst en ukrainsk flygtning. Analysen giver et øjebliksbillede af erfaringer på arbejdspladserne i en helt speciel situation i dansk integrationshistorie. 

  • Dokument

    Tilbage fra hjernerystelse

    Trine Nygaard & Pia Hauge gennemførte i 2023 et projekt i samarbejde med  Hjernerystelsesforeningen, der havde til formål at undersøge og skabe opmærksomhed omkring, hvordan  hjernevenlige rammer i arbejdslivet kan bidrage til, at mennesker, der er ramt af længerevarende følger fra en hjernerystelse, får bedre mulighed for at fastholde deres arbejdsevne.

    Ca. 25.000 danskere rammes hvert år af en hjernerystelse og for en stigende andel varer symptomerne i måneder og endda år. Vi ved endnu ikke, hvorfor nogle mennesker rammes af længerevarende følger, men et bud kunne være, at måden hvorpå vi lever og arbejder ikke er så hjernevenlig endda.

  • Dokument

    Fordybelse

    Få mere energi og arbejdsglæde gennem fordybelse. Erfaringerne fra det konkrete Future Work Lab-eksperiment viste, at energiniveauet steg og stressen faldt samlet set hos de 40 medarbejdere, der havde fem timers fordybelsestid om ugen i fem uger.

  • Dialogværktøj

    Sundere samarbejde

    Dét kan f.eks. være, at I gerne vil blive bedre til at kommunikere, eller at I oplever, at opgaver falder mellem to stole.

    Processen består af tre møder. Hvert mød tager mellem 1-1,5 time. På det første møde vælger I den udfordring, I ønsker at forbedre. På det næste møde finder I en løsning, og på det sidste møde evaluerer I. 
    Møde 1 Udfordring
    Møde 2 Løsning
    Møde 3 Evaluering

    Guiden bygger på erfaringerne fra forskningsprojektet Sundere samarbejde SuSa, udviklet af forskere på Statens Institut for Folkesundhed og konsulenter fra Gnist, som arbejder med team- og organisationsudvikling.

  • Analyse

    Velfærdsteknologiens påvirkning af det psykiske arbejdsmiljø i plejesektoren

    Teknologisk Institut Analyse & Erhvervsfremme har undersøgt hvilken betydning, brugen af velfærdsteknologi har for medarbejdernes psykiske arbejdsmiljø i plejesektoren. Analysen er baseret på dybdegående interviews med ledere og medarbejdere på ti danske plejecentre, samt en række eksperter. 

  • Video

    God tone og godt kollegaskab på arbejdspladsen

    En manual for håndtering af negative handlinger målrettet samarbejdsudvalg og arbejdsmiljøorganisationer. Manualen er udarbejdet af Jesper Kristiansen (NFA),  Eva Gemzøe Mikkelsen (SDU), Annette Meng (NFA) 2024. 

  • Dialogværktøj

    Inner development goals

    Samtaleværktøj med afsæt i Inner Development Goals. Med fem kategorier af indre udviklingsmål
    sætter initiativet fokus på vigtigheden af, at vi som mennesker også arbejder med at udvikle os selv, hvis vi skal lykkes med at indfri de komplekse problemstillinger, der ligger i FNs 17 verdensmål (SDG’erne). 

    Lær at fremme indre bæredygtighed via MUS, GRUS og LUS.

  • Dialogværktøj

    Pårørende på job - Samtaleværktøj

    Hvordan kan man passe sit job, hvis ens ellers velfungerende 18-årige søn pludselig får voldsom angst og mister lysten til at leve? Masser af forældre står i den situation, og mange får selv stress, må sygemeldes, eller mister deres job. Men det behøver ikke at gå så galt.

  • Dialogværktøj

    Tillidsnøglen

    Implementering af ny teknologi kan skabe utryghed og uklarhed. Det gælder især AI-teknologi, der i sin natur er svær at gennemskue, fordi man ikke ved hvordan teknologien udvikler sig over tid. 
    Tillid og tryghed er grundlæggende elementer i medarbejdernes trivsel. Derfor har Future Work Lab eksperimenteret med at skabe et redskab, der kan bruges til at skabe en tillidsfuld implementering af ny 
    teknologi. Vi kalder redskabet for Tillidsnøglen.

  • Dialogværktøj

    Intern kollegastøtte og defusion

    Defusionguide og guide til intern kollegastøtte. Udviklet i projekt med Frederiksborg Brand & Redning.

  • Dialogværktøj

    Værktøjer og arbejdsgange til trivsel i designarbejde

    I projektet "Kunsten at trives" er der udarbejdet en række metoder og arbejdsgange til at udforske spørgsmål gennem en kunstnerisk proces.

    Introduktion forklarer, hvordan man kan dykke ned i et brændende spørgsmål eller situation og sammensætte metoderne ud fra behov. Processen bygger på Jungs fire psykologiske funktioner, som er: intuition, sansning, det mentale og vores følelser. De fire funktioner, kan beskrives som vores oprindelige måder at vide på.

    I værktøjskassen er tre kunst- og naturbaserede metoder, som har vist sig let tilgængelige og virkningsfulde til at opbygge trivsel i de praktiske kreative processer. Metoderne er The other hand; Fülge – kraftdyr og Medicine walk.

  • Dialogværktøj

    Hold MUS med dig selv

    Inspiration til soloselvstændige til at tage professionelt ansvar for egen HR-ledelse og for et mentalt sundt arbejdsmiljø i virksomheden. Materialet er udviklet i samarbejde med Danske Soloselvstændige.

  • Dialogværktøj

    Icebreakers og kreative øvelser

    Pixibog med øvelser udviklet i et projekt med TrinTrin og tre landbrug - virksomheder med stort fokus på produktion og drift. Projektets formål var at give ledere viden og værktøjer om kreativitet og mental sundhed, der kan bruges i dagligdagen. Bringe fornyet energi og værktøjer ind i arbejdsfællesskabet, og skabe mod til eksperimenter. Materialet indeholder konkrete forslag til icebreakers og øvelser der kan sætte gang i kreativ tænkning. 

  • Analyse

    Digital chikane

    Hver 10. privatansatte er udsat for digital chikane - ny undersøgelse fra Digitalt Ansvar støttet af Velliv Foreningen.

  • Dialogværktøj

    Tag hånd om trivslen

    Konkrete forslag til, hvordan man kan gå i gang med at tage hånd om trivslen i små og mellemstore virksomheder. Cabi har gennem projekt ”Tag hånd om trivslen” rådgivet og givet sparring  til over 450 mindre, private virksomheder om de greb, der kan bruge for at fremme trivslen. Gode råd og redskaber er samlet i dette materiale. 

  • Dialogværktøj

    Fællesskaber skaber mental sundhed

    Velliv Foreningen har støttet projektet "Fælleskaber skaber mental sundhed" hos ArbejdsmiljøCentret (nu Human House), der skulle belyse, hvordan man skaber en åben virksomhedskultur, hvor medarbejdere med mentale sundhedsudfordringer gribes.

    Det er der kommet et hæfte med 11 værktøjer til at starte samtalen om mental sundhed ud af. De kan bruges til at komme i gang med at forbedre den mentale sundhed: Som scor din mentale sundhed, sæt dialogen i gang, bliv klogere på typer af stress. 

  • Website

    Øvelser for telefonrådgivere

    RådgivningDanmark har fået støtte til at udvikle efteruddannelsesmateriale, der kan bruges til efteruddannelse af telefonrådgivere. Øvelserne tager afsæt i bogen "Telefonrådgivning - En grundbog", og henvender sig til civilsamfundets telefonrådgivninger, socialrådgivere, socialpædagoger, sygeplejersker, sundhedsplejersker og lignende fagprofessionelle gennemfører telefonisk som en del af deres arbejde.

  • Analyse

    Psykosocialt arbejdsmiljø blandt arbejdstagere på Færøerne

    En spørgeskemaundersøgelse Psykosocialt arbejdsmiljø blandt arbejdstagere på Færøerne.

  • Dialogværktøj

    Psykologisk onboarding af unge

    En række metoder og værktøjer er udviklet i samarbejde og med afsæt i behov og ønsker hos ledere og medarbejdere hos tre virksomheder; Lån & Spar Bank, Væksthuset og Workz. 

  • Analyse

    Udvikling i forekomsten af mental sundhed blandt erhvervsaktive unge 2013-2021

    Rapport udarbejdet hos Statens Institut for Folkesundhed (SIF) ved Syddansk Universitet (SDU), der har til formål at belyse udviklingen i forekomsten af mental sundhed blandt henholdsvis erhvervsaktive unge danskere i alderen 18-34 år i perioden fra 2013 til 2021.

  • Analyse

    Udvikling i forekomsten af mental sundhed blandt erhvervsaktive 2013-2021

    Rapport udarbejdet af Statens Institut for Folkesundhed (SIF) ved Syddansk Universitet (SDU), der har til formål at belyse udviklingen i forekomsten af mental sundhed blandt henholdsvis erhvervsaktive danskere i alderen 18-75 år i perioden fra 2013 til 2021.

  • Dokument

    Psykologisk sikkerhed idekatalog

    Et idekatalog, udviklet fra et projekt om psykologisk sikkerhed ledt af Joblife A/S, der samler værktøjer og metoder, der kan inspirere andre virksomheder til at arbejde med at sætte psykologisk sikkerhed på dagsordenen.

  • Dokument

    Make life fit - Guidelines

    Projekt ”Make life fit!” handler om, hvordan vi indretter arbejdslivet på en måde, der fremmer medarbejdernes mentale sundhed og trivsel. Her er projektets syv guidelines for konkret handling til, hvordan vi kan skabe et arbejdsliv, der passer til mennesker, både på store og små arbejdspladser. 
    Bag projektet står en række toneangivende HR-topledere, forskere med viden om mental sundhed og arbejdsmiljø og fremtidsforskere.
    Projektledelse forestået af fremtidsforskerne Steen Svendsen og Søren Steen Olsen, Public Futures og Svend Brinkmann, professor ved Aalborg Universitet.

  • Dokument

    God tone på værkstedet

    Et projekt gennemført af Dansk Metal og Autobranchen Danmark har sat fokus på, hvordan man, ved at arbejde med respekt, kan skabe et endnu bedre arbejdsmiljø i autobranchen. Et materiale er udviklet i den forbindelse. Materialet giver blandt andet en guide til et sprogligt servicetjek, et opgør med brok og drillerier, og opmærksomhed på generationsforskelle.

  • Dokument

    10 fremtidshacks for frivillige

    Vi har i Danmark en lang tradition for frivilligt arbejde, men frivilligheden er under pres. Mange frivillige oplevede allerede inden Corona-epedimien, at det er mentalt hårdt at være frivillig. En oplevelse som er øget under Corona-epidemien. Presset vokser konstant på den enkelte, og mange frivillige tilkendegiver at de i stigende grad bliver mentalt udfordret og ikke ser den samme mening i det frivillige arbejde. Hvad man gør som frivillige på individ niveau, når man har svært ved at overskue de nye udfordringer, krav og forventninger, som konstant ændrer sig? Hvilke håndtag kan vi som individ dreje på for at være den bedst mulige udgave af os selv? Udgangspunktet er, at den enkelte frivillige i stigende grad har brug for at blive udstyret med disse fremtidsfærdigheder, som er enkle og fleksible at bruge, for at give dem værktøjer til at kunne navigere tidens usikkerheder. Formåer man dette, giver det ro til den enkelte, skaber mening, handlekraft og mentalt overskud. 

  • Dokument

    Tilbage på arbejde i en coronatid

    Efter en krise søger vi mennesker automatisk tilbage til den normale hverdag, som vi husker den. Problemet er, at vi ikke kommer tilbage til den hverdag, vi forlod, men til en verden med ændrede vilkår, hvor måder at arbejde på, måder at være sammen på og måder at forstå os selv på kan være ændrede.
    Arbejdsmiljøcentret har støttet af Velliv Foreningen udviklet en række værktøjer målrettet ledere på alle niveauer, som har til opgave at sikre, at medarbejderne vender sikkert og trygt tilbage til en ny hverdag på arbejdspladsen.

  • Dokument

    Når robotter og cobotter bliver kollegaer

    Teknologisk Institut Analyse & Erhvervsfremme har udarbejdet guiden på baggrund af interview med mindre og større danske industrivirksomheder, der anvender robotter eller cobots og er både til ledere og medarbejdere. Hvad skal man være opmærksom på i planlægningsfasen, im­plementeringsfasen og sidenhen? Har medarbejderne eksempelvis været vant til at stå flere sammen, kan de føle sig socialt isolerede, når den nærmeste kollega bliver en robot eller cobot. Det kan gå ud over medarbejderens mentale trivsel, når der er større afstand til de kollegaer, man ellers plejede at tale med om både fagligt og socialt.

  • Dokument

    Tag ansvar - for egen frihed, fritid og god selvledelse

    Inspiration til soloselvstændige til at tage professionelt ansvar for egen HR-ledelse og for et mentalt sundt arbejdsmiljø i virksomheden. Materialet er udviklet i samarbejde med Danske Soloselvstændige.

  • Dokument

    Fokuser på egen kompetenceudvikling

    Inspiration til soloselvstændige til at tage professionelt ansvar for egen HR-ledelse og for et mentalt sundt arbejdsmiljø i virksomheden. Materialet er udviklet i samarbejde med Danske Soloselvstændige.

     

  • Dokument

    Pauser

    Redskab udviklet under Future Work Lab i et forsøg med bevidste pauser. En pause sænker det fysiologiske stressniveau med det samme, gør hjernen skarpere og styrker overblikket.

  • Dokument

    Kollega-to-go

    Et større kendskab på tværs af teamet i forhold til opgaveløsning, kompetencer, oplæring og fællesskab. Eksperiment med kollegagåture på tværs af team som en del af Future Work Lab. 

  • Dokument

    Hybrid puls

    Hybrid Puls består af tre enkle greb til at arbejde struktureret med at skabe trivsel og teamfølelse i det 
    hybride arbejdsliv, hvor vi ikke altid arbejder samme sted eller på samme tid. Indsatsen er en del af eksperimentet Future Work Lab. 

  • Dokument

    Skjulte målinger

    Eksperimentet handler om at skjule målinger og KPI’er. Identificér hvor ledere og medarbejdere ser og møder 
    målinger. Mindre pres og stress hos medarbejderne. Mere fokus på og bevidsthed om det overordnede formål med arbejdet. Eksperimentet er en del af Future Work Lab.  

  • Forskningsartikel

    Multiple jobholding in the digital platform economy: signs of segmentation

    Seneste studier viser, at det er udbredt at have flere jobs i den digitale platformøkonomi, men samspillet mellem digitalt arbejde og det traditionelle arbejdsmarked er sjældent undersøgt. Denne artikel undersøger indkomsten hos personer, der kombinerer traditionelt betalt arbejde med indtjening fra digitale platforme, baseret på surveys og registerdata fra 18.000 personer i 2017 og 2019. Resultaterne viser, at arbejds- og kapitalplatforme tiltrækker forskellige indkomstgrupper, og at kombinationen af online og traditionel indkomst forstærker segmenteringen i arbejdsmarkedet. Der ses en stigende tendens til, at rige og fattige bruger forskellige platforme, hvilket antyder en mulig hierarki af arbejdsmarkedssegmenter både online og traditionelt.

    Af: Anna Ilsøe, Trine P. Larsen, Emma S. Bach

  • Forskningsartikel

    Undersøgelse af en mindfulness-baseret indsats på organisationsniveau på private arbejdspladser

    Hovedmålet med undersøgelsen var at afdække, om det er muligt at gennemføre en mindfulness-baseret intervention (MBI) tilpasset arbejdspladsen, ved at se på, hvor mange der deltager og hvor meget de får ud af det. Derudover blev der også kigget på, om der skete nogen ændringer i medarbejdernes mentale sundhed og resultaterne for virksomheden.

    Artiklen er skrevet af Emilie H. Bonde, Eva G. Mikkelsen, Lone O. Fjorback, Lise Juul, Danish Center for Mindfulness, Aarhus Universitet.

  • Podcast

    Hjernevenlig ledelse

    Podcast om, hvad du som leder kan gøre for at hjælpe en hjernerystelsesramt medarbejder godt tilbage til arbejdet. Med udgangspunkt i et projekt, hvor 16 hjernerystelsesramte vidensarbejdere har skabt tid, rum og ro til fordybelse i deres arbejde, kommer vi med konkrete råd til dig som leder. Vi taler om lederens rolle og om at lade sig inspirere til hjernevenlige arbejdsrutiner for hele arbejdspladsen.

  • Analyse

    Mental sundhed i startups

    Mange startups arbejder under pres, som bl.a. kan handle om økonomi, at stå alene med store beslutninger samt balancen mellem arbejde og fritid. TechBQQ har udarbejdet en rapport, hvor du som startups kan få viden, gode råd og konkrete værktøjer til at være opmærksom på din og dine medarbejders mentale trivsel. 

  • Forskningsartikel

    Shift work and use of psychotropic medicine

    Undersøgelse af om folk, der arbejder skiftehold, bruger mere medicin mod psykiske problemer end andre. Forskerne brugte oplysninger fra over 19.000 danske arbejdstagere og fulgte op med data fra nationale registre. Hovedresultatet vister, at skiftarbejdere har en lidt højere rate (1.09 gange) for at bruge medicin mod psykiske udfordringer, men forskellen er ikke signifikant. De fandt dog tegn på, at skifteholdsarbejdere måske bruger mere sovemedicin, beroligende midler og antidepressiv medicin, men mindre angstdæmpende medicin. Selvom de så en højere brug af medicin i tværsnitsanalysen, følte skiftarbejdere sig mere mentalt pressede end andre. Undersøgelsen konkluderer, at skifteholdsarbejde, som det praktiseres i Danmark, ikke nødvendigvis fører til mere brug af medicin for psykiske problemer, men opfordrer til yderligere studier for at forstå forskellen i brugen af forskellige typer medicin blandt skifteholdsarbejdere.

    Af Karen Albertsen, PhD, Harald Hannerz, Fil Lic, Martin L Nielsen, PhD, Anne Helene Garde, PhD

  • Analyse

    Etnisk minoritetsstress

    Rapport fra Foreningen Lige Adgang om etnisk minoritets stress på danske arbejdspladser.
    Begrebet er nyt i Danmark, og det ser ikke godt ud for trivslen for minoritetsetniske ansatte. Rapporten viser bl.a., at 74,7% siger, at det påvirker deres generelle trivsel på arbejdspladsen at blive udsat for diskrimination i form af fordomme, kommentarer og ”jokes”.

  • Dokument

    Frivillige i trivsel i mindre forening

    Trivsel blandt frivillige i en mindre forening og mulige tiltag for at etablere et arbejdsmiljø hvor frivillige trives.
    Blossom fik støtte til at implementere projekt Frivillig i Trivsel (FiT) i perioden januar-juni 2021 med det formål at styrke de frivilliges trivsel, arbejdsmiljø og fællesskab.

  • Dokument

    Inspirationskatalog for etablering og facilitering af praktisk anvendt forskning i partnerskaber

    Inspirationskatalog for etablering og facilitering af praktisk anvendt forskning i partnerskaber.

  • Dokument

    Gode råd i forbindelse med mentorordninger

    Inspirations- og viden til opstart af netværk og mentorordning - målrettet unges trivsel ved starten af arbejdslivet. Mentorforhold kan være et sted at spotte begyndende mistrivsel, hvis mentorerne kender tegnene. Rådene er udviklet i projektet "Første gang glemmer du aldrig". 

  • Video

    Få unge nyuddannede godt med ombord

    Online event om god onboarding af unge nyuddannede. Eksperterne tegner en karakteristisk af unge og de problematikker, der kan opstå omkring deres første job.

  • Video

    Bedre mental sundhed for mænd

    Projekt ’Bedre mental sundhed for mænd ‐ fokus på trivsel på arbejdspladsen’ havde til formål at arbejde for at skabe bedre betingelser for, at mænds stress- og andre psykiske vanskeligheder forebygges, opspores og afhjælpes mere effektivt, og at der bliver gjort en indsats for, at mænd lærer at kende til tegnene på psykisk mistrivsel. 

  • Video

    Forskellige hjerner på job

    Hvordan får man høj mental sundhed for alle slags hjerner på jobbet? Se Velliv Foreningens online konference om emnet fra 6. december 2023 og bliv klogere. Neurodivergente er et paraplybegreb for et bredt spektrum af diagnoser lige fra autisme, ADHD, til angst og ordblindhed.

  • Video

    Trivsel og netværk

    Webinar om trivsel og netværk. En del af kampagnen lærlingeliv.dk 

  • Video

    Rollen som mentor

    Webinar om rollen som mentor overfor lærlinge. En del af kampagnen Lærlingeliv. 

  • Video

    De første 100 dage som lærling

    Online webinar om den gode lærlingemodtagelse fra kampagnen Lærlingeliv. 

  • Website

    Minikursus i mental sundhed for lederne

    Online minikursus kan du som leder blive bedre til at spotte stress, spørge ind og støtte medarbejdere med stresssymptomer. Minikurset tilgodeser forskellige læringsformer vha. forskellige kanaler som video, lytte-øvelser mm.

    Kurset er udviklet af Komiteen for sundhedsoplysning med støtte fra Velliv Foreningen.

  • Podcast

    Podcast for de erfarne

    10 bud på, hvordan du kommer godt i gang med pensionen. Hvad skal du forberede dig på? Hvordan skaber du dig en overgang? 

  • Podcast

    Podcast for pårørende til en med psykisk sygdom

    10 podcasts udviklet af Bedre Psykiatri til pårørende.

  • Website

    Lærlingeliv.dk

    6 webinarer, hvor ansvarlige for lærlinge og elever blev klædt på til at sikre den gode lærlingetrivsel.

  • Podcast

    Når Generation Præstation kommer på arbejdsmarkedet

    Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet har modtaget støtte til at undersøge, hvordan midlertidige ansættelser, præstationskultur og arbejdsmiljøforhold påvirker den mentale trivsel blandt unge i første job. Det er der blandt andet kommet en podcastserie på tre afsnit ud af.

  • Website

    God modtagekultur i bygge og anlægsbranchen

    Der sker flere ulykker blandt nyansatte. Det kan være svært at stille spørgsmål, når man gerne vil gøre et godt indtryk. Derfor er det vigtigt at tage godt imod nye ansatte og få dem med i fællesskabet på arbejdspladsen. BFA Bygge og Anlæg har udviklet en hjemmeside, der kan hjælpe virksomhederne i gang. 

  • Website

    SUN

    ”SUN” et redskab til ledelsesudvikling med fokus på mental sundhed. Værktøj der sætter fokus på de forskellige paradokser i dit lederskab og hjælpe dig med at lede mere bæredygtigt. SUN er udviklet af Charlotte Eli i forbindelse med projektet Mental sundhed – et fælles ansvar.

  • Video

    Lederes stresshåndtering

    Fem videoerne målrettet ledere, der ønsker at forebygge stress eller har været sygemeldte med stress. Videoerne har til formål at skabe mental sundhed og robusthed. Videoerne indeholder viden, metoder og værktøjer til håndtering og forebyggelse af stress samt tilbagevenden til arbejde efter sygemelding pga. stress. 

    Grundet den oprindelige udvikling til et gruppeforløb for ledere indeholder videoerne refleksions- og makkerøvelser, men videoerne kan også bruges individuelt.

    Courage Pro har udviklet forløbet.

  • Website

    Job uden konflikter

    Stop vold, trusler og krænkelser på jobbet. CERTA Intelligence & Security har lanceret hjemmesiden Job uden konflikter. Digitale værktøjer, som stilles frit til rådighed for danske SMV’er. Det indbefatter bl.a. en selv-test om problemerne i virksomheden, en individuel tilstandsrapport og dertilhørende anbefalinger – alle om vold, trusler og krænkelser på jobbet. 

  • Website

    Fødselsdepression hos mænd

    Op til 10 % af nye fædre rammes af en fødselsdepression - det svarer til ca. 5-6.000 mænd om året. Velliv Foreningen har støttet en indsats, der skal gøre opmærksom på problemet. Mænd har ofte andre symptomer, end kvinder i forbindelse med en fødselsdepression. 

  • Podcast

    Fødselsdepression hos mænd

    Op til 10 % af nye fædre rammes af en fødselsdepression - det svarer til ca. 5-6.000 mænd om året. Velliv Foreningen har støttet en indsats, der skal gøre opmærksom på problemet. Mænd har ofte andre symptomer, end kvinder i forbindelse med en fødselsdepression. 

  • Podcast

    Bedre mental sundhed for mænd

    'Bedre mental sundhed for mænd' er et projekt, der havde til formål at arbejde for at skabe bedre betingelser for, at mænds stress og andre psykiske vanskeligheder forebygges, opspores og afhjælpes mere effektivt, og at der bliver gjort en indsats for, at mænd lærer at kende til tegnene på psykisk mistrivsel. 

  • Website

    Bedre mental sundhed for mænd

    Projekt ’Bedre mental sundhed for mænd ‐ fokus på trivsel på arbejdspladsen’ havde til formål at arbejde for at skabe bedre betingelser for, at mænds stress- og andre psykiske vanskeligheder forebygges, opspores og afhjælpes mere effektivt, og at der bliver gjort en indsats for, at mænd lærer at kende til tegnene på psykisk mistrivsel. 

  • Video

    Online-konference: Kan 4 dages arbejdsuge skabe mental sundhed og trivsel?

    Gense Velliv Foreningens onlinekonference om 4-dages arbejdsuge. Hør fra eksperter og arbejdspladser, der har indført en firedages arbejdsuge. 

  • Website

    SMVbrobygger

    SMV-brobygger er et website for dig, som rådgiver om psykisk arbejdsmiljø. Her kan du få viden om, hvad der skal til for at styrke samarbejdet med små og mellemstore virksomheder (SMV’er) om at forebygge og håndtere stress og sygefravær. Siden er også for ejerledere og arbejdsmiljøansvarlige, der gerne vil have mere viden om, hvordan man kan sætte fokus på mental sundhed.

  • Video

    Godt arbejdsmiljø i samarbejde med frivillige

    Velliv Foreningen inviterede i december 2023 til online-konference om Rolleklarhed i NGO'er. Det kan være svært i NGOer, at sikre et godt arbejdsmiljø, når ansatte skal samarbejde med frivillige i at løfte forskellige opgaverne. Det kræver en systematisk tilgang til arbejdsmiljøet for at minimere eller forebygge potentielle konflikter, rolleforvirring og tidspres.

    Konferencen tog afsæt i et konkret projekt gennemført af Ingerfair i en håndfuld NGO'er.

  • Podcast

    Podcastserie om eksperimenterne i Future Work Lab

    Future Work Lab var et brancheprojekt der undersøgte fremtidens arbejdsplads. En podcastserie præsenterer de enkelte eksperimenter i projekter. 

  • Podcast

    Kulturens betydning for den mentale sundhed

    Podcastserie på 4 afsnit om, hvordan det danske kulturliv kan bidrage positivt til den mentale sundhed under coronakrisen.

  • Podcast

    Podcast Lige på - unge mænd og coronatiden

    Podcasts af Center for Digital Pædagogik med det formål at styrke den mentale sundhed for unge mænd i alderen 25-35 år gennem oplysning og dialog om psykisk sårbarhed og (mis)trivsel under og efter COVID-19 nedlukningen.

  • Podcast

    Unge med særlige behov under coronakrisen

    De unges handicaps og forståelsesevne gør situationen alvorlig og usikkerheden enorm. De pludselige gennemgribende forandringer i hverdagen og manglende evne til at forstå budskaber og anvisninger om Corona har skabt frygt og utryghed. Dertil kommer, at de unge har svage netværk og sociale relationer, når de ikke er i skole, i Unge For Ligeværd klubberne, kan gå på arbejde eller hvor de plejer at mødes med andre.

  • Podcast

    Mænd i kriser

    Otte mænd fortæller om deres kampe med alkoholmisbrug, ensomhed og utroskab, sorg, savn, sygdom, hjemløshed og fødselsdepression. Da livskrisen rammer dem, og det liv, de kendte til, forsvinder, gør de noget, mænd sjældent gør. De taler med nogen om deres problemer, og de forsøger at skabe en ny identitet som mennesker, mænd og fædre. Udviklet af Henning Due, freelance journalist, med støtte fra puljen Lokal trivsel.

  • Podcast

    OCD i en coronatid

    Podcastserie udgivet af OCD-foreningen med støtte fra Velliv Foreningen. Serien er tilrettelagt og produceret af Clara Vestergaard Lausen.

  • Podcast

    Job på trods

    ”Job på trods” er en podcastserie i tre afsnit, der handler om det rummelige arbejdsmarked og mennesker med handicap fra Videncenter om Handikap og TeamArbejdsliv. 

  • Dokument

    Principper for barsel

    Hvad må du, og hvad kan du med fordel skrive i din personalehåndbog eller politikker? Med denne vejledning kan du, som repræsentant for en virksomhed, få afklaret eventuelle tvivlsspørgsmål om, hvordan I som virksomhed understøtter medarbejdere før, under og efter et barselsforløb.
    Vejledningen giver jer input til, hvordan I understøtter både fødende og partnere, der skal på barsel.

  • Video

    Hvordan er jeres jargon

    Onlinekonference om tone, mobning og krænkelser på jobbet. Mød: Kasper Wittendorff, direktør, KW Betonteknik, Lars Søborg Nielsen, director of production, Nopa Nordic, Jacob Elkjær, restauratør restaurant Grøften, Carsten Bak Matthiesen ejer og bagermester, fra BAKs Bakery & Deli, Stine Moesmand, erhvervspsykolog og afdelingsleder, Human House, Mette Morgan, HR- og kommunikationschef, Skel.dk, Jesper Kristiansen, Seniorforsker, NFA, Morten Frihagen, Direktør, Dansk Håndværk.

  • Video

    Seniorstyrken i fokus

    Optagelse af online-event om seniorstyrken. Deltagelse af forsker Aske Juul Lassen om det udviklede seniorsamtale-værktøj og overvejelser om betegnelsen senior. Erfaringer fra arbejdspladser Aarhus Kommune, Middelfart Sparekasse og Business Esbjerg. Perspektivering af forsker Aske Juul Lassen og politisk chef for arbejdsmiljø og sundhed Christina Sode Haslund, DA.

  • Podcast

    Fordybelsestid for hjernerystelsesramte

    Erfaringerne fra et projekt, hvor 16 hjernerystelsesramte deltagere har eksperimenteret med dagligt at afsætte én time af deres arbejdstid til fordybelse. Hør hvordan fordybelse gør dig mere effektiv, giver ro i hovedet, øger arbejdsglæden og giver den rystede hjerne optimale betingelser for at genoptræne. Vi kommer med konkrete råd til, hvordan du som hjernerystelsesramt kommer i gang med at skabe nye hjernevenlige rutiner i din arbejdsdag.

  • Video

    Hvad er konflikt

    Videoer udviklet i forbindelse med et større projekt hos Tandlægekæden Godt Smil om konflikt, konflikttyper, hvordan man håndterer konflikter, konflikttrappen og konfliktparathed.

  • Video

    Generationsforskelle

    Webinar om generations- og kønsforskelle fra kampagnen Lærlingeliv.

  • Website

    Arbejdstid og mentale helbredskonsekvenser

    Det kan måske gå ud over den mentale sundhed at arbejde i for lang tid ad gangen, i skiftehold og om natten. Overordnet set har studiet fundet en meget lille, men dog signifikant øget risiko for dårligt mentalt helbred (brug af psykofarmaka) blandt medarbejdere med natarbejde, og studiet pegede på en højere risiko ved stabil og regelmæssig udsættelse for arbejde i natskift.

  • Website

    Smutud.dk

    Undersøgelser viser, at vi befinder os indendørs 80-90 % af døgnet, og mange af os bruger meget tid foran skærme, hvor vi enten sidder stille, eller i bedste fald står stille ved vores hæve-sænkebord. Ved at rykke arbejdslivet ud, kan du opnå mere opmærksomhed og fokus. Du vil ligeledes opleve en større tilfredshed med dit arbejde. Siden giver konkrete bud på, hvordan I kan bringe kontorarbejdet udenfor.

  • Analyse

    Corona-krisen, arbejdslivet og den mentale sundhed

    Projektet undersøger hvordan corona-perioden påvirker arbejdslivet og den mentale sundhed for udvalgte faggrupper på det danske arbejdsmarked (sygeplejersker, butiksansatte, skolelærere, advokater/ejendomsmæglere/revisorer og hotel- og restaurationsansatte).

  • Analyse

    Betydningen af Covid-19 krisen for mental sundhed, helbred og arbejdsmiljø

    Forskerne udnyttede unik mulighed, idet de havde adgang til en spørgeskemaundersøgelse, der blev gennemført lige før pandemien startede (september-december 2019), de gen-interviewede deltagerne i efteråret 2020 for at vurdere COVID-19 pandemiens betydning for mental sundhed, og igen i efteråret 2021. 

    Projektet undersøgte hvordan COVID-19 og de kriserelaterede ændringer i levevilkår ved f.eks. arbejdsløshed og midlertidig hjemsendelse, påvirker mentalt helbred og desuden at identificere og beskrive særligt sårbare grupper. 

  • Website

    Kollegahjælpen

    Projektet ”Arbejdsglæde i dyrlægepraksis” bestod blandt andet af etablering af kollegahjælp, hvor dyrlæger og veterinærsygeplejersker samt elever kan tage kontakt for en indledende dialog, hvis de oplever at være i en svær situation. Kollegahjælpen er inspireret af Norge, hvor frivillige dyrlæger yder frivillig hjælp pr. telefon til fagfæller i krævende livssituationer. Hovedmålet med Kollegahjælpen er at tilbyde en samtalepartner til dyrlægekollegaer og veterinærsygeplejersker, som søger hjælp.

  • Video

    Ledelse af forskellige personlighedstyper

    Webinar om ledelse af forskellige personlighedstyper. Fra kampagnen lærlingeliv. 

  • Video

    Ledelsstile

    Webinar om ledelsesstile fra kampagnen Lærlingeliv. 

  • Video

    Onlineevent om lærlingeledelse

    Onlineevent fra kampagnen Lærlingeliv. Hvad er udfordringerne omkring lærlinges mentale sundhed, og hvordan kan arbejdspladserne blive bedre til at tage i mod og få de unge godt integreret på arbejdspladsen? Udsendelsen er delt op i 4 kapitler: Intro, generationsforskelle, en god læretid, hvad kan virksomhederne gøre?

  • Website

    Styrk lederes trivsel

    De tre værktøjer guider jer til at styrke lederes trivsel. Du kan bruge dem sammen eller hver for sig. Styrk din dialog med nærmeste leder – sæt fokus på dine mål og din trivsel. Styrk ledelsesgruppen – sæt spot på jeres samarbejde og resultater. Styrk virksomheden – styrk resultaterne med en plan for ledertrivsel.

  • Video

    Pas på chefen

    Et job som leder er eftertragtet og noget som mange stræber efter. Det giver status; det følges som regel af en bedre løn og mange får som ledere, større indflydelse på deres egne arbejdsopgaver, og tilrettelæggelsen af deres arbejdsliv. Problemet er bare, at de færreste chefer har superkræfter - og når chefen mistrives - så er det ikke bare et problem for den enkelte - det bliver hurtigt et problem for medarbejderne og i sidste ende for hele virksomheden. Derfor sætter vi fokus på trivsel blandt ledere i udsendelsen "Pas på chefen!"

  • Dokument

    Tal ud

    Velliv Foreningen har finansieret tre store forskningsprojekter, der alle har undersøgt aspekter af coronas indvirkning på danskernes mentale sundhed i forhold til arbejdslivet. På baggrund af forskningen har Mads Bab skrevet bogen "Tal ud," som er en håndbog til ledere der vil bringe arbejdspaldsen klogere videre.