Forskning tæt på praksis

Velliv Foreningen støtter anvendelsesorienteret forskning, der bidrager til fremme af trivsel og mental sundhed på danske små og mellemstore virksomheder (SMV’er) gennem udvikling og evaluering af nye metoder, værktøjer, interventioner eller business cases. Forskningen skal tage afsæt i virksomhedernes behov og praksis, og gennemføres i tæt samarbejde med konkrete arbejdspladser. Udveksling og udbredelse af viden mellem forskning og praksis skal være et centralt aspekt af projekterne.

Seniorpraksis Og Center For Humanistisk Sundhedsforskning

Hvilken type forskning støtter Velliv Foreningen?

Forskningsprojekterne kan eksempelvis udvikle nye metoder og værktøjer, evaluere interventioner eller udarbejde business cases, der kan bidrage med praksisnær og handlingsorienteret viden om tiltag, mekanismer og faktorer der fremmer og hæmmer trivsel og mental sundhed i arbejdslivet.

Forskningen skal tage afsæt i virksomhedernes behov og praksis og gennem involvering af konkrete arbejdspladser. Mere konkret skal forskningsprojekterne foregå i samarbejde med minimum 5 SMV’er. Desuden kan det være relevant at inddrage brancheaktører, erhvervshuse, interesseorganisationer eller andre relevante brobyggere i økosystemet, der kan hjælpe med at kvalificere projektet og udbrede dets resultater til andre virksomheder og brancher.  

Forskningsindsatsen skal omhandle

  • hele arbejdspladsen
  • unge og førstegangsansatte
  • ledere
  • seniorer

Trivsel og mental sundhed i arbejdslivet er et komplekst emne – et ”wicked problem”. Derfor ønsker Velliv Foreningen at støtte forskning med tværfagligt og interdisciplinært fokus og opfordrer forskningsaktører fra forskellige institutter, fakulteter eller universiteter/vidensinstitutioner til at gå sammen om forskningsansøgninger. Velliv Foreningen ser også meget gerne, at yngre forskere deltager i projekterne og dermed medvirker til en vitalisering af forskningsfeltet.

Udveksling af viden mellem forskning og praksis skal være et centralt aspekt i projekterne, så relevante arbejdspladser, brancher og andre aktører får gavn af projektets resultater. Det betyder blandt andet, at vidensudvekslings-aktiviteter skal indtænkes igennem hele projektet, det kan være gennem relations- og samskabende processer, hvor forskere og virksomheder mødes, og ikke kun som videnskabelig formidling ved projektets afslutning. 

Kommende ansøgningsfrister

  • 8. januar 2025 kl. 23.59 - kan forvente svar på ansøgning i maj.
  • 24. april 2025 kl. 23.59 - kan forvente svar på ansøgning i august/september. 
  • 25. august 2025 kl. 23.59 - kan forvente svar på ansøgning i december.
Send præansøgning nu
vel13 - Kopi.jpg

Hvem kan søge

Forskningsinstitutioner og -miljøer i tæt samarbejde med små og mellemstore private virksomheder med op til 500 ansatte og brancheorganisationer.

PhD-studerende kan indgå i forskningsprojektansøgninger.

Hvordan kan kendte mentale sundhedsudfordringer forebygges?

Velliv Foreningen støtter projekter, der afdækker, hvordan kendte mentale sundhedsudfordringer kan forebygges, hvordan aktører på den enkelte arbejdsplads kan handle og opnå resultater, og hvordan strukturer og rammer i samfundet kan fremme mental sundhed. Projekter med fokus på nye mentale sundhedsudfordringer, der har særlig relation i arbejdslivet, kan også opnå støtte.

b7.jpg

Vi tager gerne en dialog om en projektidé før du sender en prækvalifikation

Lise Lawaetz Winkler Portræt

Lise Lawaetz Winkler

Forsknings- og udviklingskonsulent

Hvor kommer pengene fra

Velliv Foreningens overskud og dermed uddelinger kommer fra ejerskabet af pensionsselskabet Velliv og egne investeringer. Det er bestyrelsen, der vedtager den overordnede investeringsstrategi og politik for ansvarlige investeringer. Herunder også krav til ESG og hvilke typer virksomheder, der er på foreningens eksklusionsliste.

Læs mere om Velliv Foreningens investeringsstrategi

Eksempel på et forskningsprojekt om seniorpraksis

Send præansøgning

Send din præansøgning her:

Link til ansøgerportalen