Stressforebyggelse

Stress koster det danske samfund 16,4 mia. kr. om året.

Der kan være mange årsager til stress. Det kan være forhold i privatlivet og arbejdslivet – og stress opstår ofte i et samspil mellem disse. Som arbejdsplads kan I primært ændre på forhold, der har med arbejdet at gøre. Derfor er værktøjerne på denne side rettet mod arbejdsmæssige forhold. Man kan sætte fokus på krav til arbejdet, og på hvordan medarbejderne opfatter kravene. Det handler også om de relationer, medarbejderne har til hinanden.

Forebyggelse af stress kan være en god investering. Velliv Foreningen har samlet en række værktøjer, I kan bruge til at forebygge stress.

Stress koster virksomhederne mange penge.

Hvad er stress?

Der findes ikke en fælles definition af stress, eller en fælles diagnose på, hvornår man har stress. Derfor kan begrebet stress blive brugt meget forskelligt. Det skal man være opmærksom på. Det er vigtigt at skelne mellem symptomer på stress og årsager til stress. Når vi taler om stress, taler vi ofte om symptomer.

Stress er først og fremmest en biologisk tilstand, der påvirker vores psykiske velbefindende /trivsel/mentale trivsel. Hvis vi oplever en stressbelastning, vil vores krop forsøge at regulere belastningen. Hvis det ikke er muligt, vil belastningen skabe en psykisk stressreaktion.

Stress forværres: 1) når individet oplever ikke at have mulighed for at lave den regulering, der er behov for, 2) når individet oplever, at typiske handlinger og færdigheder ikke er nok til at ændre eller stoppe en belastning, og/eller 3) når individet fastholder eller bliver fastholdt i en situation, der konstant kræver regulering.

VELLIV ILLUSTRATIONS MENTORFORLOEB

Stærkt arbejdsfællesskab kan reducere stress

Forskning viser, at et stærkt arbejdsfællesskab kan være med til at reducere stress.

Et stærkt arbejdsfællesskab er mere end et godt kollegafællesskab. Et stærkt arbejdsfællesskab er karakteriseret ved, at løsningen af kerneopgaven er i fokus. Ledelsens opgave er at sætte klare retninger og klare rammer for at løse arbejdsopgaverne, mens arbejdsfællesskabet selv er ansvarlig for, hvordan de vil løse opgaven. Organisationens mål og formål er 1. prioritet, efterfulgt af ledelsens strategiske arbejde, for at arbejdsfællesskabet kan yde et godt stykke arbejde, hvilket får den enkelte ansatte til at få en oplevelse af at bidrage konstruktivt. Dette blik på arbejdsfællesskabet kan sammenfattes til OLFI.

Dig som leder

Som leder har du stor indflydelse på stemningen og dynamikken i teamet eller afdelingen. Som leder spiller du en central rolle i at forebygge stress på arbejdspladsen. Det handler både om at opspore tidlige tegn på stress hos medarbejdere og om at skabe en arbejdskultur, hvor stressniveauet holdes på et minimum. 

Nedenfor finder du en række redskaber, du kan gøre brug af for at arbejde mere systematisk med at forebygge stress. Som opfølgning på det arbejde kan du anvende bl.a. 1:1 og MUS, hvor du jævnligt får talt med dine medarbejdere om deres trivsel og arbejdspres med udgangspunkt i deres bidrag til arbejdsfællesskabet. 

Gå til projekthjemmesiden for Core Culture
k10.jpg

Værktøjer i Core Culture

Det er vigtigt, at alle er enige om hvad der er jeres kerneopgave, og ved hvordan de bidrager til at løse virksomhedens kerneopgave.

Kerneopgaven

Medarbejderudviklingssamtalen (MUS) er en samtale, hvor leder og medarbejder undersøger medarbejderens udvikling i forhold til virksomhedens fremtidige behov. Sammen undersøger I, hvordan den enkelte bedst bidrager til den fælles løsning af kerneopgaven.

Medarbejderudviklingssamtalen

1:1-samtalen er korte møder ca. 20 minutter hver 3 uge mellem leder og medarbejder. Samtalen skal skabe overblik, afstemme forventninger og sikre
tydelighed og afklaring i forhold til opgaver og evt. belastning.

1:1-samtale

Forslag til hvad I kan gøre, hvis en medarbejder bliver ramt af stress. Lav en lineær gennemgang af indsatser, som en stresset medarbejder skal igennem.

Hjælp til stressramte

De tre forebyggelsesstadier

Man kan tale om 3 stadier af forebyggelse.

Primær forebyggelse

  • Skab viden om stress blandt ledelse og medarbejdere
  • Sørg for at skab fælles sprog…
  • Udarbejde en politik for, hvordan i forebygger stress og håndtere hvis en medarbejder bliver syg med stress  
  • 1:1

Sekundær forebyggelse

  • Hjælp til at prioritere opgaver
  • Ledelsesstøtte
  • 1:1
  • Arbejdsfællesskabet

Tertiær forebyggelse

  • De 7 principper: herunder info til teamet
  • Løbende møder med den sygemeldte
  • Definer mulige opgaver
  • Langsom tilbage - fleksibilitet
Hvis bare lidt færre bliver stressede har stor betydning.

Stresstrappen

I kan bruge stresstrappen til at registrere udviklingen af stress og starte samtalen om trivsel og stress i arbejdslivet. Stresstrappen er udviklet af organisationspsykolog og Ph.d Malene Friis Andersen og Marie Kingston organisationspsykolog og cand.psyk.   

Percived Stress Scale

Percived Stress Scale er et spørgeskema med 10 spørgsmål. Det er oversat fra engelsk. Ved at besvare de 10 spørgsmål får du svar på, i hvilken grad du oplever, at livet er uforudsigeligt, ukontrollabelt og overvældende. 

Skemaet er ikke velegnet til at stille diagnoser, men kan give dig et praj om, hvad dine eventuelle symptomer om mistrivsel handler om. Ved at trykke på linket for at gå til testen. Du kan bruge resultaterne som afsæt for en dialog med din leder.  

Gå til dansk valideret konsensus-version af PSS-10