Forskningscalls

Velliv Foreningen lancerer to calls om aktuelle emner inden for mental sundhed på arbejdspladsen med deadline for ansøgninger 24. april 2025. Begge calls tager afsæt i virkeligheden ude hos de private små og mellemstore virksomheder (SMV’er), herunder fokus på drift, rekruttering og nye ESG-krav, og ser på trivsel og mental sundhed på arbejdspladsen i et forretningsperspektiv.

P1a3125lille

En sund arbejdsplads - en sund forretning?

Call 1 har fokus på diversitet, lige adgang og inklusion, mens call 2 lægger op til at undersøge sammenhænge mellem arbejdspladsens mentale sundhedsudfordringer, trivselsindsatser og virksomhedens bundlinje. Det er komplekse emner, der kræver tværfaglige kompetencer og nye praksisnære vinkler, og som derfor er oplagte at samarbejde om på tværs af forsknings, videns- og praksismiljøer. 

Den samlede pulje for call-runden er på 10 millioner kr.

Call 1: S’et i ESG i praksis - SMV’ernes arbejde med diversitet, lige adgang og inklusion

SMV-arbejdspladser kan ikke undlade at forholde sig til diversitet, lige adgang og inklusion i medarbejderstaben, blandt andet på grund af behovet for mere kvalificeret arbejdskraft og ny EU-lovgivning, der i stigende grad også forpligter SMV’erne til at arbejde med og rapportere på ESG-indsatser. Arbejdet med social ansvarlighed (S’et i ESG) rummer blandt andet tiltag omkring diversitet, lige adgang og inklusion (DEI).

Velliv Foreningen ønsker bud på forskningsprojekter, der undersøger behov og indsatser omkring DEI på danske SMV-arbejdspladser. Forskningsprojektet kan have fokus på bestemte aspekter af DEI, særlige udfordringer, specifikke brancher eller målgrupper, eller DEI-indsatser på arbejdspladsen mere generelt.

Projektet kan eksempelvis:

  • udforske hvordan danske SMV’er arbejder praktisk og strategisk med S’et i ESG med fokus på DEI.

  • undersøge hvilke behov SMV’erne har i DEI-arbejdet og hvilke krav og muligheder arbejdet implicerer for ledelse og medarbejdere.

  • udvikle eller afprøve nye DEI-indsatser, -politikker eller -værktøjer.

  • evaluere eksisterende DEI-indsatser eller undersøge sammenhænge mellem arbejdspladsens DEI-indsatser og medarbejdere og lederes trivsel og mentale sundhed.

Projektmulighederne er mange og Velliv Foreningen er åben for nytænkning ift. endelig problemstilling, metode og design, herunder såvel eksplorative, intervenerende som mere evaluerende design og metoder. 

For begge calls gælder

Projektet skal være anvendelses- og arbejdspladsorienteret

Velliv Foreningen lægger vægt på, at forskningsprojektet bidrager med nye praksisnære eksempler, metoder eller værktøjer, der kan understøtte og motivere SMV-arbejdspladsernes arbejde med trivsel og mental sundhed. Herunder er det afgørende, at projekterne forholder sig til virksomhedernes vilkår, hverdag og kultur, så projekternes resultater er relevante og anvendelige for SMV’erne og de brancher, de indgår i.

Tværfagligt samarbejde

Forskningsprojektet skal være tværfagligt og udføres i et samarbejde mellem aktører fra mindst to forskellige forskningsinstitutter, -fakulteter, -institutioner eller videns- og konsulenthuse. Hovedansøger skal være en forskningsinstitution og forskningslederen skal have en formel forskeruddannelse (ph.d.).

Samarbejde med SMV’er og andre aktører

Det er et krav, at projekterne skal foregå i et samarbejde med minimum 5 SMV’er, som skal involveres i udviklingen, gennemførslen og evalueringen af projektet. Desuden kan andre relevante aktører – fx brancheforeninger, NGO’er, specialiserede konsulent- og videnshuse, erhvervshuse og aftagervirksomheder i værdikæden – inddrages i projektet og hjælpe med at kvalificere, formidle og udbrede projektet og dets resultater.

Øvrige krav og forventninger

 Projekterne skal leve op til Velliv Foreningens generelle krav og forventninger til forskningsprojekter.

Deadlines

Først udarbejdes en præansøgning, som skal indsendes senest 27. februar 2025. Godkendelse af præansøgning er en forudsætning for at gå videre i processen. Deadline for endelig ansøgning er 24. april 2025. 

Se Velliv Foreningens generelle krav til forskningsprojekter
P1A2938 Lille

Call 2: Trivsel og mental sundhed på arbejdspladsen i et forretningsperspektiv

Mange SMV’er er udfordrede, når det gælder forebyggelse og håndtering af mentale sundhedsudfordringer på arbejdspladsen. Dagligdagen er travl og præges af fokus på drift og bundlinje, og der er sjældent ressourcer og kompetencer til at prioritere indsatser for medarbejdere og lederes trivsel. Trivselsindsatser kan opfattes som udgifter, men kan også ses som investeringer, der fremmer trivsel og produktivitet. Der mangler dansk forskning i en SMV-kontekst om disse sammenhænge.

Velliv Foreningen ønsker at få bud på forskningsprojekter, som undersøger trivsel og mental sundhed i danske SMV’er i et investerings- og forretningsperspektiv gennem analyser og casestudier, der undersøger sammenhænge mellem arbejdspladsens mentale sundhedsudfordringer, trivselsindsatser og virksomhedens bundlinje.

Projektet kan eksempelvis:

  •  undersøge hvad der hæmmer og fremmer virksomhedsejere/-lederes praksisser og prioriteringer i forhold til at igangsætte trivselsindsatser.  

  • udforske virkninger af trivselsfremmende indsatser, herunder økonomiske og fx strategiske, sociale og helbredsmæssige outcomes.

  • udvikle metoder til vurdering af hvilke trivselsindsatser på arbejdspladsen, der ”giver mest trivsel for pengene”.

  • udarbejde business cases der illustrerer hvordan virksomhedens konkrete arbejde med fremme af trivsel og mental sundhed hænger sammen med virksomhedens strategi, ressourcer og resultater.  

Endelig problemstilling, design og metode kan se ud på mange forskellige måder, men undersøgelser og analyser skal inddrage såvel økonomiske som ikke-økonomiske ressourcer og outcomes. Det vægtes højt, at projektet ikke udelukkende gør brug af eksisterende data fra surveys og registre, men også indsamler egne empiriske data på virksomhedsniveau. Brug af mixed methods tilskyndes.

Send præansøgning

Alle ansøgere skal først udarbejde en præansøgning, som indsendes senest 27. februar 2025. Gdkendelse af præansøgning er en forudsætning for at gå videre i processen.

Send præansøgning

Kontakt os for rådgivning og sparring allerede i præansøgningsfasen

Lise Lawaetz Winkler Portræt

Lise Lawaetz Winkler

Forsknings- og udviklingskonsulent