I Aarhus Kommune vil de have flere seniorer til at blive længere
Hos Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune er der sat system i indsatsen for at få seniorer til at blive længere på arbejdsmarkedet.
Det er Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune i gang med at undersøge og afprøve. De har implementeret en række værktøjer, som er inspireret af kampagnen ”De Erfarne” – et forskningsbaseret projekt fra Københavns Universitet om seniormedarbejderes trivsel og arbejdsliv.
HR-teamkoordinator Vibeke Jørgensen siger:
”20 procent af alle vores ansatte er 58 år eller derover. Vi ser ind i et kæmpestort behov for arbejdskraft, som vi får svært ved at dække i fremtiden. Med de værktøjer, vi har implementeret de senere år, er målet, at flere seniormedarbejdere bliver længere.”
Senioraftale gør forskellen
Når man som ansat i Sundhed og Omsorg fylder 58 år, får man en mail fra sin leder med et ”tillykke” og et ”nu kan du få din første seniorsamtale”. Mailen linker til en samling af viden og inspiration på intranettet, hvor der blandt andet er gode eksempler på kolleger, som er gået gradvist ned i tid.
Én af de medarbejdere, som har nydt godt af arbejdspladsens fokus på seniorpolitik, er Mette Buchholtz Pedersen. Hun er sygeplejerske og ansat som ledelseskonsulent. For tre år siden gik hun som 63-årig ned i tid fra 37 til 32 timer om ugen – for egen regning, men med fastholdelse af indbetaling til pension. Mette er ikke i tvivl om, at senioraftalen har fået hende til at blive længere på arbejdspladsen:
”Jeg har fri hver anden onsdag, og det har givet mig luft i ugen og mere energi – til både mine arbejdsopgaver og mine børnebørn. For mig har det ikke været svært at gå ned i tid. Min leder har hjulpet mig med at tynde lidt ud i opgaverne, når der var behov for det.”
Seniorers styrker
Til den første seniorsamtale udleverer lederen bogen ”Min Plan”, hvor man som medarbejder selv kan gøre sig overvejelser om livet som senior. Medarbejdere over 58 år får også tilbud om at deltage i et ”seniornetværk”, hvor man drøfter tanker om seniorarbejdslivet med ligesindede. Netværket er populært, og de 100 pladser i netværkets første levetid blev udsolgt på en dag.
HR-teamkoordinator Vibeke Jørgensen kan mærke, at de nye værktøjer er med til at skubbe på en ny måde at tale om seniorer i organisationen:
”Der er kommet et større ressourcesyn, hvor vi fokuserer på styrkerne ved seniorer. Vi er blevet bedre til at se på opgaverne i forhold til den enkeltes kompetencer og fysiske formåen. Måske kan en seniormedarbejder ikke længere give støttestrømper på, men så er hun til gengæld dygtig til de udadreagerende borgere og kan give borgeren en følelse af tryghed.”