ESG står for Environmental, Social, and Governance - miljø, socialt ansvar og ledelse, og det handler om tre vigtige områder, der bruges til at vurdere, hvor bæredygtig og ansvarlig en arbejdsplads er.
Miljø (E) dækker virksomhedens indflydelse på naturen: klimaændringer, forurening og ressourceforbrug.
Socialt ansvar (S) er de sociale forhold på arbejdspladsen. Relationer med medarbejdere, leverandører, kunder og lokalsamfund, med fokus på arbejdsvilkår, og menneskerettigheder. S'et samler initiativer som at virksomheden ansætter mangfoldigt, og styrker ligestilling og inklusion.
Ledelse (G) omfatter virksomhedens ledelsesstruktur, incitamentsprogrammer, gennemsigtighed og etiske retningslinjer.
Krav fra EU
Større virksomheder i Danmark er nu, efter indførelsen af et EU-direktiv (CSRD Corporate Sustainability Reporting Directive) forpligtet til at levere et regnskab over, hvordan de arbejder med ESG. ESG-regnskab er lige nu et krav til børsnoterede virksomheder med over 500 ansatte. I 2026 bliver det også et krav for børsnoterede virksomheder med mindre end 250 ansatte. Men som underleverandør eller samarbejdspartner kan virksomheder allerede nu blive bedt om at levere til en virksomheds ESG-regnskab.
Forventet af de unge
Moderne medarbejdere, især yngre generationer, forventer, at deres arbejdspladser opererer etisk og bæredygtigt. En stærk ESG-profil kan derfor hjælpe danske virksomheder med at tiltrække og fastholde talentfulde medarbejdere.