Den gode tilbagevenden fra barsel

Hvordan kan virksomhed og barslende i fællesskab skabe gode rammer før, under og efter barselsforløb, der øger den barslendes trivsel, tilknytning og fortsatte karriereudvikling? Undersøgelsen er gennemført af Tænketanken EQUALIS i perioden fra maj 2023 til marts 2024.

International forskning peger på, at overgangen fra barsel til job udgør en udfordring for forældre, bl.a. når det kommer til at etablere en balance mellem arbejds- og familieliv. Det kan resultere i mentale sundhedsudfordringer hos forældrene, særligt i de tidlige år af forældreskabet, hvor omsorgskrav til små børn er større.

Denne analyse undersøger i en dansk kontekst de udfordringer, barslende kan møde i forbindelse med barsel og tilbagevenden herfra, og hvordan de kommer til udtryk i en arbejdskontekst.

Metode

Analysen har identificeret 86 studier, undersøgelser og materialer. Disse er i en efterfølgende selektionsproces blevet skåret ned til 50 ud fra en relevansvurdering af artiklernes overførbarhed,
sammenlignelighed, sektorrelevans og fokus på tilbagevenden efter barsel. Efter en nøjere gennemgang er 23 studier, undersøgelser mv. blevet inkluderet i videnskortlægningen.

Spørgeskemaundersøgelse

Spørgeskemaundersøgelse er udsendt via e-Boks til 10.055 tilfældigt
udvalgte personer inden for målgruppen. 1661 respondenter har gennemført spørgeskemaet, svarende til en svarprocent på 17 pct. 24 pct. af deltagerne var på barselsorlov på undersøgelsestidspunktet, mens 72 pct. er tidligere barslende og derved er vendt tilbage til arbejdet.

Kvalitativ dataindsamling

Som sidste del af undersøgelsen er der gennemført kvalitativ dataindsamling
bestående af:
- 30 interviews med barslende og tidligere barslende
- 12 forløbsinterview med 4 barslende og tidligere barslende af 3 omgange:
Under barsel, umiddelbart lige efter tilbagekomst fra barsel
og ca. en måned efter tilbagekomst fra barsel
- 22 interviews med virksomhedsrepræsentanter, HR-ansvarlige eller
ledere.

Hovedpointer

Før barsel

Perioden op til barsel opfattes i høj grad som en administrativ opgave relateret til udbetaling af løn og refusion af virksomhederne, men de barslende efterspørger, at barsel håndteres som en ledelsesopgave.
Mange barslende oplever, at de i høj grad selv må tage ansvaret for planlægning af perioden op til og selve barselsforløbet.
Mentale udfordringer er udbredte blandt særligt kvindelige barslende, hvor 27 pct. oplever et mentalt pres i perioden op til barsel. Dette skyldes ofte usikkerhed om barselsforløbet, både i forhold til planlægning, opgaveoverdragelse og løn- og karriereprogression.
Fysiske gener er udbredt blandt gravide, hvor over halvdelen af gravide (52 pct.) oplever fysiske udfordringer i perioden op til barsel. I flere tilfælde betyder det, at de kommende barslende må sygemeldes på hel- eller deltid.

Under barsel

Mænd og kvinder har forskellige former for kontakt, hvor både hyppighed og kontaktform varierer.
Mænd har både oftere meget hyppig kontakt og ingen kontakt med arbejdspladsen, mens størstedelen af kvinderne har kontakt med arbejdspladsen mindre end en gang om måneden. Mandlige barslendes kontakt med arbejdspladsen under barsel er oftere arbejdsrelateret, mens kvindelige barslendes kontakt med arbejdspladsen oftere er af social karakter.
For sjælden eller for hyppig kontakt mellem arbejdsplads og den barslende kan medføre mentale udfordringer for den barslende. Samtidig viser undersøgelsen, at regelmæssig kontakt har en positiv
indvirkning på den barslendes trivsel og tilknytning til arbejdspladsen.
Klare processer for udvikling- og lønsamtaler har en positiv indvirkning på den barslendes tryghed om karriereprogression efter barsel. Afholdelse af f.eks. løn- og MUS-samtaler i forbindelse med barsel
bidrager til, at barslende medarbejdere føler sig trygge ved, at deres barsel ikke går ud over deres karriere- og udviklingsmuligheder.

Efter barsel

Flere oplever udfordringer efter tilbagevenden fra barsel. 38 pct. af de kvindelige barslende oplever mentalt pres efter tilbagevenden fra barsel, mens det samme gør sig gældende for 23 pct. af de mandlige barslende. Det kan bl.a. handle om oplevet stress, udbrændthed eller angstlignende symptomer.
Desuden angiver hver anden barslende med udfordringer, at deres arbejdsgiver ikke er opmærksom herpå.

Metodebilag

Dette bilag beskriver den metodiske tilgang til undersøgelsen ”Den gode tilbagevenden fra barsel - Hvordan kan virksomhed og barslende i fællesskab skabe gode rammer før, under og efter barselsforløb, der øger den barslendes trivsel, tilknytning og fortsatte karriereudvikling?”.
Dataindsamling og analyse er gennemført af Tænketanken EQUALIS og Amsterdam Data Collective (ADC) i perioden maj 2023 til marts 2024

Metodebilag Tilbagevenden fra barsel
Velliv_Analyse og kampagne.png