Unge

Unge erhvervsaktive mellem 18 og 34 år rapporterer om større mistrivsel end alle andre på arbejdsmarkedet. Mistrivsel fører for nogle til sygemelding, mens andre efter kort tid søger en ny arbejdsplads. Flere støttede projekter har arbejdet med at forbedre den mentale sundhed for de unge på job.

24 0426 Velliv Foreningen Dag01 10819

Ung styrke

Velliv Foreningen har søsat Ung styrke for at give den nye generation, der er på vej ind på arbejdsmarkedet, en god start på arbejdslivet og forebygge den mistrivsel, som mange desværre oplever. Ung styrke er gratis uddannelse for dem, der skal tage i mod unge nyuddannede på arbejdspladsen. Og et komplet forløb fra preboarding til man er faldet til som kollega i jobbet.

Ung styrke
Konference Grafik24

Få unge nyuddannede godt med ombord

Gense Velliv Foreningens onlinekonference om hvordan man får onboarder unge nyuddannede.

Podcast: På tværs med Signe & Christian

I otte spændende episoder dykker vi ned i mødet mellem Generation Z og tidligere generationer på arbejdspladsen. Hvad kan generationerne lære af hinanden, og hvordan undgår vi at gå hinanden for meget på nerverne, når vi går på arbejde? Samtalerne mellem værterne, forfatter Signe Amtoft og livsstilsekspert Christian Grau indbyder til en reflektion over eget arbejdsliv i godt selskab. Med ekspertbidrag fra Karen Christina Spuur udforsker de både fordomme, styrker og svagheder ved generationerne. Bliv klogere på: Feedback, fleksibilitet, hierarkier, fejl og meget mere.

Lyt til podcasts
Pa╠È Tv├ªrs 4 Website

Forskningsartikel om unge i prækære job

Artikel om præstation, midlertidighed og kampen for succes i starten af arbejdslivet basseret på 30 interviews med unge under 30, der har arbejdet i højst to år efter uddannelsen.

Læs artikel

Rapport: Det går den forkerte vej med de unges mentale sundhed

2022 udkom Den Nationale Sundhedsprofil, der undersøgte den mentale sundhed for hele den voksne befolkning. Velliv Foreningen har på bagkant bedt Statens Institut for Folkesundhed undersøge, hvordan det står til for de erhvervsaktive mellem 18-75 år som gruppe og mere specifik også for de unge mellem 18-34 år. De har sammenlignet den mentale sundhed for grupperne i 2013, 2017 og 2021.

Hovedkonklusionen er, at det går den forkerte vej, og især for de unge, når det gælder mental sundhed.

Hent rapport

Et nyt, treårigt projekt skal højne trivslen og mindske frafaldet blandt unge anlægsgartnere

Det treårige projekt, der med videnshuset Cabi i front skydes i gang til august, har til formål at afprøve, implementere og udbrede konkrete tiltag, der modvirker mistrivsel og frafald hos unge lærlinge i anlægsgartnerbranchen, hvor mere end hver fjerde dropper ud af uddannelsen.

Læs artikel om projektet her.
Forside Anlægsgartner

Hvordan styrker man lærlinges mentale sundhed så de gennemfører læretiden?

Velliv Foreningen har støttet kampagnen Lærlingeliv, der satte fokus på at styrke lærlinges mentale sundhed og tilknytning til arbejdspladsen. Dette er en optagelse af kampagnens kickoff arrangement.

Tag godt i mod nyuddannede unge

Gå til alle materialer

Alle materialer og værktøjer der understøtter en god modtagelse af unge i første job.
  • Podcast
    Unge

    På tværs med Signe og Christian

    Podcast fra Velliv Foreningen med værterne Signe Amtoft og Christian Grau, der kommer fra hver sin generation og deler generøst ud af deres erfaringer, mens de forsøger at forstå og lære om de andre generationers tilgang til arbejdslivet.

    Værter: Signe Amtoft og Christian Grau
    Ekspert: Karen Christina Spuur
    Producer og klipper: Kathrine Wismann
    Musik: Christian Schødts-Sørensen

    Podcasten er produceret af Rakkerpak Productions for Velliv Foreningen.

  • Dokument
    Onboarding

    Onboarding i slagterbranchen

    Slagerbranchen står over for udfordringer med at rekruttere og fastholde kvalificeret arbejdskraft. Samtidig viser undersøgelser, at ledelsen ofte mangler de nødvendige redskaber til at håndtere trivsel og psykosociale problemstillinger. Materialerne er udarbejdet til ledere eller slagtermestre, har et særligt ansvar og ønsker at styrke dine kompetencer og handlemuligheder for at sikre et sundt og godt arbejdsmiljø i virksomheden. Få vejledning til at tage nye medarbejdere igennem en struktureret proces, der sikrer både trivsel og faglig udvikling fra start.

  • Forskningsartikel
    Pårørende

    Arbejdslivet for forældre til unge i mistrivsel

    Artikel af Karen Albertsen, Ulrik Gensby og Hannah Maimin Weil som udløber af projektet pårørende på job.

  • Forskningsartikel
    Unge

    Perceived stress in adolescence and labour market participation in young adulthood - a prospective cohort study

    Denne undersøgelse fulgte en gruppe danskere født i 1989 fra de var 15 til 28 år for at se, hvordan stress i teenageårene påvirker chancerne for at få et job tidligt i voksenlivet. De brugte spørgeskemaer til at måle stressniveauet hos deltagerne, da de var 15, 18, og 21 år gamle, og sammenlignede det med oplysninger om, hvem der senere modtog forskellige sociale ydelser som tegn på, hvor godt de klarede sig på arbejdsmarkedet. Resultaterne viste, at dem, der følte sig stressede i deres teenageår, især mænd, havde større risiko for at have svært ved at finde arbejde mellem 25 og 29 år. Kvinder rapporterede generelt om mere stress, men en specifik gruppe af mænd, der oplevede stress flere gange i deres ungdom, var i særlig risiko for at blive marginaliseret på arbejdsmarkedet.

    Forskningartikel af Trine Nøhr Winding, Mette Lykke Nielsen and Regine Grytnes.

  • Analyse
    Mænds sundhed

    Lærling/ elevundersøgelsen 2024

    Lærling/elevundersøgelsen 2024 er en undersøgelse af, hvordan mænd og kvinder inden for bygge -, anlægs og træbranchen trives og har det, mens de er i gang med deres lærlinge og elevperioder. Undersøgelsen er gennemført af Forum for Mænds Sundhed i samarbejde med Bygge-, Anlægs og Trækartellet (BAT) og de 7 FH forbund under BAT: 3F, Blik og Rørarbejderforbundet, Teknisk Landsforbund, HK Privat, Malerforbundet, Dansk El Forbund og Dansk Metal.

  • Forskningsartikel
    Unge

    Nighttime smartphone use and changes in mental health and wellbeing among young adults

    Resultaterne fra projektet viser dog, at søvnadfærd bærer vigtig information, som kan være med til at opspore mentale problemer tidligt. Disse fund kan være vigtige i forbindelse med forebyggelsestiltag, der sigter at forudsige og forbedre den mentale sundhed i den brede befolkning. 

    Artikel af Agnete Skovlund Dissing, Thea OtteAndersen, Andreas Kryger Jensen, Rikke Lund og Naja Hulvej Rod

  • Forskningsartikel
    Præstation

    A toxic combination

    Studiet viser en stigende mistrivsel blandt unge, der starter på arbejdsmarkedet, og kobler det med det moderne "performancesamfund" og udbredelsen af midlertidige jobs. Forskerne gennemførte 30 interviews med unge under 30, der havde arbejdet i højst to år efter uddannelsen, ofte under midlertidige og præstationsorienterede forhold, og alle havde oplevet mental mistrivsel. Resultaterne peger på, at kombinationen af pres for at præstere, midlertidige ansættelser og en kultur, der fokuserer på succes, skaber en "giftig kombination" for de unges mentale sundhed, når de træder ind på arbejdsmarkedet.

    Forskningsartikel af Mette Lykke Nielsen, Center for Ungdomsforskning (CeFU),
    Mette Toft Rønberg og og Niels Ulrik Sørensen Professor, Center for Ungdomsforskning (CeFU) Aalborg Universitet.

    Trine Nøhr Winding og Regine Grytnes, Arbejdsmedicin, Gødstrup Hospital, Herning.

  • Dialogværktøj
    Unge

    Psykologisk onboarding af unge

    En række metoder og værktøjer er udviklet i samarbejde og med afsæt i behov og ønsker hos ledere og medarbejdere hos tre virksomheder; Lån & Spar Bank, Væksthuset og Workz. 

  • Analyse
    Sygefravær

    Udvikling i forekomsten af mental sundhed blandt erhvervsaktive unge 2013-2021

    Rapport udarbejdet hos Statens Institut for Folkesundhed (SIF) ved Syddansk Universitet (SDU), der har til formål at belyse udviklingen i forekomsten af mental sundhed blandt henholdsvis erhvervsaktive unge danskere i alderen 18-34 år i perioden fra 2013 til 2021.

  • Dokument
    Unge

    Gode råd i forbindelse med mentorordninger

    Inspirations- og viden til opstart af netværk og mentorordning - målrettet unges trivsel ved starten af arbejdslivet. Mentorforhold kan være et sted at spotte begyndende mistrivsel, hvis mentorerne kender tegnene. Rådene er udviklet i projektet "Første gang glemmer du aldrig". 

  • Video
    Unge

    Få unge nyuddannede godt med ombord

    Online event om god onboarding af unge nyuddannede. Eksperterne tegner en karakteristisk af unge og de problematikker, der kan opstå omkring deres første job.

  • Video
    Unge

    Trivsel og netværk

    Webinar om trivsel og netværk. En del af kampagnen lærlingeliv.dk 

  • Video
    Ledelse

    Rollen som mentor

    Webinar om rollen som mentor overfor lærlinge. En del af kampagnen Lærlingeliv. 

  • Video
    Unge

    De første 100 dage som lærling

    Online webinar om den gode lærlingemodtagelse fra kampagnen Lærlingeliv. 

  • Website
    Unge

    Lærlingeliv.dk

    6 webinarer, hvor ansvarlige for lærlinge og elever blev klædt på til at sikre den gode lærlingetrivsel.

  • Podcast
    Unge

    Når Generation Præstation kommer på arbejdsmarkedet

    Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet har modtaget støtte til at undersøge, hvordan midlertidige ansættelser, præstationskultur og arbejdsmiljøforhold påvirker den mentale trivsel blandt unge i første job. Det er der blandt andet kommet en podcastserie på tre afsnit ud af.

  • Podcast
    Unge

    Unge med særlige behov under coronakrisen

    De unges handicaps og forståelsesevne gør situationen alvorlig og usikkerheden enorm. De pludselige gennemgribende forandringer i hverdagen og manglende evne til at forstå budskaber og anvisninger om Corona har skabt frygt og utryghed. Dertil kommer, at de unge har svage netværk og sociale relationer, når de ikke er i skole, i Unge For Ligeværd klubberne, kan gå på arbejde eller hvor de plejer at mødes med andre.

  • Video
    Unge

    Generationsforskelle

    Webinar om generations- og kønsforskelle fra kampagnen Lærlingeliv.

  • Video
    Unge

    Ledelsstile

    Webinar om ledelsesstile fra kampagnen Lærlingeliv. 

  • Video
    Unge

    Onlineevent om lærlingeledelse

    Onlineevent fra kampagnen Lærlingeliv. Hvad er udfordringerne omkring lærlinges mentale sundhed, og hvordan kan arbejdspladserne blive bedre til at tage i mod og få de unge godt integreret på arbejdspladsen? Udsendelsen er delt op i 4 kapitler: Intro, generationsforskelle, en god læretid, hvad kan virksomhederne gøre?