Ønske om tidligere tilbagetrækning?

Ønske om tidligere tilbagetrækning? – Kortuddannede, privatansatte ældre rapport udarbejdet af Mona Larsen, Anna Amilon, Helle Holt og Anu Siren, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE.

Rapportens resultater er de første fra projektet ’Usikkerhed knyttet til overgangen til pensionisttilværelsen og konsekvenser for mental sundhed’, der forventes afsluttet ved udgangen af 2024.

Rapporten er baseret på besvarelser fra 5.149 kortuddannede, privatansatte ældre mellem 57-62 år.

Rapport om ønske om tidlig tilbagetrækning

Væsentligste fund fra rapporten:

26 pct. af de kortuddannede, privatansatte ældre betegner vi som fastlåste. Det vil sige, at de af helbredsmæssige årsager ønsker at trække sig tilbage tidligere end det tidspunkt, hvor de økonomisk set anser det for muligt at forlade arbejdsmarkedet.

61 pct. af de fastlåste ønsker at trække sig tilbage, før de når den alder, hvor de tidligst kan have adgang til efterløn. 15 pct. af dem ønsker at trække sig tilbage, når de når efterlønsalderen.

Relativt flere af de fastlåste end af de ikke-fastlåste oplever, at de har et dårligt helbred.

Fastlåste trives dårligere end ikke-fastlåste, hvilket bl.a. ser ud til at hænge sammen med, at de er ’fastlåste’: Markant flere af de fastlåste oplyser, at de altid eller ofte bliver bekymrede, når de tænker på deres mulighed for at trække sig tilbage, når de ønsker det (49 vs. 14 pct.). Desuden er der tegn på, at markant flere af de fastlåste har risiko (19 vs. 9 pct.) eller stor risiko (23 vs. 5 pct.) for depression eller langvarig stressbelastning.

Fastlåste oplever at de har ringere økonomi, mere belastende jobkrav, de er mere usikre på deres tilbagetrækningsmuligheder og de oplever ringere mulighed for fleksible arbejdsvilkår end de ikke-fastlåste- 

Kort og godt: De som oplever størst behov for tidligere tilbagetrækning, primært grundet fysisk og mentalt helbred, oplever ikke, at de har mulighed for dette grundet økonomi og arbejdsvilkår, hvilket i sig selv så også medvirker til dårligere trivsel og mentalt helbred.

Hent rapport
Forside Ønske Om Tidlig Tilbagetrækning