Erfaringer fra Høreforeningens peer-to-peer gruppeforløb for erhvervsaktive
Høreforeningen har udviklet peer-gruppeforløb for erhvervsaktive med høreudfordringer.
Gruppernes sammensætning
Workshops blev afholdt i København, Silkeborg og online i foråret/sommeren 2022 for at kvalificere formatet og rekruttere frivillige. På grund af begrænset interesse for frivilligt arbejde blev grupperne centralt organiseret af projektlederen og sekretariatet. Der blev etableret lukkede peer-grupper baseret på spørgeskemaer, og grupperne blev sammensat ud fra geografisk område og ønsket opstartstidspunkt. Peer-grupperne er selvstyrende og fordeler ansvar internt.
Høreforeningens peer-grupper er to til flere erhvervsaktive personer med høreudfordringer, der mødes flere gange for at dele erfaringer, interesser, oplevelser og sparrer med hinanden i forhold til udfordringer forbundet med deres høreudfordring. 131 ervhvervsaktive med høreudfordringer har indgået i peer-gruppeforløbet. 19 faldt fra undervejs. Fordelingen var 79 % kvinder og 21 % mænd til trods for at i Danmark af størstedelen af høreudfordrede mænd (VIVE 2023).
Peer-gruppens fælleshed er en vigtig forudsætning for at få en god gruppe. Det betyder ikke, at hele gruppen skal have præcis de samme høreudfordringer, men der skal være mere end en i gruppen med samme udfordringer. Er det et medfødt/mangeårigt høreproblem eller et nyt/kortevarende høreproblem.
Selvstyrende grupper
I dette projekt afprøvede Høreforeningen at etablere peer-grupper, som var selvstyrende. Det fungerede godt i nogle grupper, hvor fordelingen af ansvar og roller har fungeret gnidningsfrit. Samtidig har der også været grupper, hvor det fungerede mindre godt, hvilket gjorde nogle grupper sårbare for at lukke ned. Nogle beskriver, at koordineringsopgaven bliver for bøvlet og tager for meget energi.
I evalueringen fremgår det, at høreudfordrede kan være meget sårbare og skal prioriterer deres energi i forhold til deres tid og fritid. Det betyder også, at flere grupper har oplevet at peer-medlemmer har meldt fra eller har været mere utilregnelige at planlægge med. Dette skaber nogle svære vilkår for det ligeværdige møde i gruppen, idet nogle oplever at få en mere peer-givende rolle, hvilket ikke var deres hensigt med at melde sig til gruppen.
Udbytte
Peerdeltagerne oplever i særlig grad, at peer-gruppeforløbene gør at de føler sig mindre alene med deres høreudfordringer, idet 77 % af de adspurgte peerdeltagere fra runde 1 og 2 føler sig mindre alene efter de har indgået i en peer-gruppe, og 79 % af de adspurgte peerdeltagere oplever, at de i gruppen deler en fælles forståelse.
Grupperne fremover
Baseret på afprøvningen er der ved at tegne sig konturerne af en anderledes peer-to-peer-ordning, som vil anvende mange af de erfaringer og udviklede materialer fra det eksisterende forløb, men som vil basere sig mere på eksisterende frivillige kræfter i Høreforeningen og på mere varige grupper i forskellige områder, hvor medlemmer kan komme til og fra løbende. En mindre administrativ tung form, som er bedre forankret i organisationen.