Se de senest tilføjede materialer
Hent gode forslag til at styrke trivslen i samarbejdet med frivillige.
Når samarbejdet med frivillige slår knuderHent rapport om arbejdstrivslen hos renovationsmedarbejdere.
Hvem tager skraldet?Materiale med forslag til at styrke trivslen på restauranter og lignende arbejdspladser.
Inspirationskatalog: Mental trivsel på menuenEr en trivselsapp noget for jer?
De nye digitale værktøjer til måling af trivsel tilbyder en måde at starte samtalen om den mental sundhed på arbejdspladsen. Derfor har Velliv Foreningen lavet en sammenligning af værktøjerne. Nu er det op til dig og din virksomhed at vurdere, om det giver mening for jer at bruge dem.
Temasider
-
Unge
Unge erhvervsaktive mellem 18 og 34 år rapporterer om større mistrivsel end alle andre på arbejdsmarkedet. Mistrivsel fører for nogle til sygemelding, mens andre efter kort tid søger en ny arbejdsplads. Flere støttede projekter har arbejdet med at forbedre den mentale sundhed for de unge på job.
-
Lederes egen trivsel
Hvem passer på lederne? Ledere i trivsel er også bedre ledere. De er bl.a. bedre til at gøre deres indflydelse gældende, og de føler sig mere kompetente til at skabe motiverede medarbejdere. Godt arbejdsmiljø og høj trivsel er fremhævet som den vigtigste faktor, når ledere skal vælge job. Der er derfor afledte effekter af at styrke lederes trivsel.
-
Seniorer
Medarbejdere over 55 år udgør også en større andel af medarbejdere på arbejdspladser, der har ældre medarbejdere ansat. I 2018 var det i snit 19 % - i 2022 var det 27 %. Arbejdspladserne bliver hele tiden bedre til at rekruttere og fastholde seniorer. Men hvordan gør man det på den bedste måde? Velliv Foreningen har med i alt 7.600.000 kr. støttet en række projekter, der på forskellig vis undersøger, hvad der kan styrke de erfarne medarbejderes mentale sundhed og dermed deres tilknytning til arbejdspladsen.
-
Mænds mentale sundhed
Flere kvinder end mænd oplever psykiske problemer, men mænd er i større risiko for alvorlige konsekvenser af mistrivsel. Mænd begår selvmord 3-4 gange så hyppigt som kvinder, udgør tre fjerdedele af de hjemløse, har dobbelt så hyppigt misbrug, og står for over 80% af alle med ludomani. Mænd har traditionelt haft svært ved at udtrykke følelser, hvilket kan forklare, hvorfor færre mænd får deres psykiske problemer opdaget og diagnosticeret. Velliv Foreningen har støttet flere initiativer med fokus på mænds mentale sundhed.
-
God jargon
En hård tone, mobning og krænkelser hører ikke hjemme på jobbet, hverken fra kollegaer eller kunder. Her har vi samlet gode råd og forslag til, hvordan man kan arbejde med at forbedre tonen på arbejdspladsen. Vi giver også bud på hvordan konflikter opstår, og hvordan man kan håndtere dem.
-
Hjernevenlig arbejdsplads
Ca. 25.000 danskere rammes hvert år af en hjernerystelse og for en stigende andel varer symptomerne i måneder og endda år. Vi ved endnu ikke, hvorfor nogle mennesker rammes af længerevarende følger, men et bud kunne være, at vores måde at leve og arbejde på ikke er så hjernevenlig endda.
De senere år er der kommet mere fokus på at skabe hjernevenlige arbejdspladser, så også neurodivergente trives. Det vurderes at omfatte cirka 15 procent af arbejdsstyrken.
Her på siden har vi samlet viden og værktøjer om den hjernevenlige arbejdsplads.
-
Empatitræthed
Medarbejdere i jobs med høje følelsesmæssige krav er i risiko for at udvikle empatitræthed/omsorgstræthed og udbrændthed. Når en person lider af empatitræthed, kan de føle sig følelsesmæssigt drænet, udbrændt og mindre i stand til at reagere med empati på andres lidelser.
Velliv Foreningen har støttet en række arbejdspladser som bosteder, hospicer, dyrlægeklinikker og børnehaver i arbejdet med at nedsætte risikoen for empatitræthed og udbrændthed. Her på siden har vi samlet materialer og værktøjer fra projekterne.
Empatitræthed kommer af det engelske begreb compassion fatigue.
-
Diversitet, ligestilling og inklusion
Mennesker er forskellige. Diversitet kan tage afsæt i køn, alder, etnicitet, race, hudfarve, national og social oprindelse, seksuel orientering, handicap og politisk anskuelse. Diversitet handler altså om at anerkende, at hver person har unikke karakteristika og livserfaringer.
Inklusion er næste skridt efter diversitet. Det drejer sig om, hvordan vi skaber et miljø, hvor forskellige individer føler sig værdsatte og integrerede på arbejdspladsen. En inklusiv kultur sikrer, at alle har lige muligheder for at bidrage og udvikle sig, uafhængigt af deres baggrund eller identitet.
Forkortelsen DEI dækker over diversitet, ligestilling (equity) og inklusion. Her finder du materialer Velliv Foreningen har støttet, der kan være med til at sætte fokus på og styrke diversitet, ligestilling og inklusion på arbejdspladsen.
-
Kreative brancher
Kunstnere, musikere og kulturarbejdere har særlige arbejdsvilkår. Mange har ikke en fast arbejdsplads og arbejder alene. Flere har jobs ved siden af det kunstneriske arbejde, og mange har svært ved at få arbejde og privatliv til at balancere. En del har skæve arbejdstider og uforudsigelige rammer. Og patchwork-økonomi med forskellige typer ansættelser er mere reglen end undtagelsen. Arbejdsvilkårene betyder, at flere har dårlig mental sundhed, og nogle forlader branchen. Flere har en oplevelse af at stå alene og selv skulle vide alt om regler og vilkår på arbejdsmarkedet uden at have nogen at sparre med. Velliv Foreningen har støttet en række indsatser i kreative brancher.
-
Civilsamfundsorganisationer
For mange medarbejdere og ledere i NGO’er er arbejdet for sagen forbundet med en høj grad af mening og oplevelse af at kunne gøre en forskel. Medarbejdere og ledere kan ’i den gode sags tjeneste’ være villige til at gå længere end blot den ekstra meter for at hjælpe andre. Men netop derfor er et fokus på det psykosociale arbejdsmiljø vigtigt.
Forskellige hjerner på job
Gense Velliv Foreningens onlinekonference om mental sundhed for alle slags hjerner på job. Mød arbejdsgivere og arbejdstagere det har erfaring med at give plads til forskellige slags hjerner på deres arbejdsplads.
Onlinekonferencer
Analyser og rapporter om danskernes mentale sundhed
Velliv Foreningen har fået udarbejdet og støttet en række rapporter der kaster lys over danskernes mentale sundhed.
Podcasts Velliv Foreningen har støttet
-
PodcastUnge
På tværs med Signe og Christian
Podcast fra Velliv Foreningen med værterne Signe Amtoft og Christian Grau, der kommer fra hver sin generation og deler generøst ud af deres erfaringer, mens de forsøger at forstå og lære om de andre generationers tilgang til arbejdslivet.
Værter: Signe Amtoft og Christian Grau
Ekspert: Karen Christina Spuur
Producer og klipper: Kathrine Wismann
Musik: Christian Schødts-SørensenPodcasten er produceret af Rakkerpak Productions for Velliv Foreningen.
-
PodcastUnge
Når Generation Præstation kommer på arbejdsmarkedet
Center for Ungdomsforskning på Aalborg Universitet har modtaget støtte til at undersøge, hvordan midlertidige ansættelser, præstationskultur og arbejdsmiljøforhold påvirker den mentale trivsel blandt unge i første job. Det er der blandt andet kommet en podcastserie på tre afsnit ud af.
-
PodcastPårørende
Fødselsdepression hos mænd
Op til 10 % af nye fædre rammes af en fødselsdepression - det svarer til ca. 5-6.000 mænd om året. Velliv Foreningen har støttet en indsats, der skal gøre opmærksom på problemet. Mænd har ofte andre symptomer, end kvinder i forbindelse med en fødselsdepression.
-
PodcastMænds sundhed
Bedre mental sundhed for mænd
'Bedre mental sundhed for mænd' er et projekt, der havde til formål at arbejde for at skabe bedre betingelser for, at mænds stress og andre psykiske vanskeligheder forebygges, opspores og afhjælpes mere effektivt, og at der bliver gjort en indsats for, at mænd lærer at kende til tegnene på psykisk mistrivsel.
-
PodcastMænds sundhed
Mænd i kriser
Otte mænd fortæller om deres kampe med alkoholmisbrug, ensomhed og utroskab, sorg, savn, sygdom, hjemløshed og fødselsdepression. Da livskrisen rammer dem, og det liv, de kendte til, forsvinder, gør de noget, mænd sjældent gør. De taler med nogen om deres problemer, og de forsøger at skabe en ny identitet som mennesker, mænd og fædre. Udviklet af Henning Due, freelance journalist, med støtte fra puljen Lokal trivsel.