Et bæredygtigt og systematisk arbejdsmiljøarbejde i frivilligcentre og selvhjælpsorganisationer
Ansøger
Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark
Bevilling
DKK 1.378.670
Projektperiode
2024 - 2026
Beliggenhed
Midtjylland
Status
Igangværende
Pulje
Vores branche
År
2024
Et skridt på vejen mod bedre psykosocialt arbejdsmiljø
Landsorganisationen Frivilligcentre og Selvhjælp Danmark (FriSe) har godt 80 medlemsorganisationer på landsplan, der hver dag arbejder på at skabe de bedste vilkår og de største udfoldelsesmuligheder for den lokale frivillighed i Danmark. I samarbejde med konsulentfirmaet Ingerfair, der udvikler bæredygtige frivilligmiljøer, har FriSe gennemført en forundersøgelse af det psykosociale arbejdsmiljø i medlemsorganisationerne. På baggrund af resultaterne fra undersøgelsen starter FriSe et projekt, støttet af Velliv Foreningen, som har til formål at forbedre det psykosociale arbejdsmiljø i medlemsorganisationerne.
Projektet skal forbedre arbejdsmiljøet for ansatte i FriSes medlemsorganisationer gennem kurser og udvikling af psykosociale værktøjer og ressourcer. Målet er at styrke trivsel og tryghed samt at etablere lokale handleplaner, som medarbejdere og bestyrelser kan tage ejerskab over i de enkelte organisationer.
Indsatsen forløber over en periode på to år fra oktober 2024 frem til september 2026, og det forventes, at omkring 140 deltagende kursister fra 40 medlemsorganisationer, vil være involveret.
Uddannelse og erfaringer skal udbredes i hele NGO-branchen
Projektet involverer fem hovedaktiviteter, der gennemføres i tre faser.
I første fase udvikles kurser og værktøjer i samarbejde med ti udvalgte medlemsorganisationer og konsulenten Ingerfair. Hensigten er at skabe kurser for både ansatte, ledere og frivillige bestyrelsesmedlemmer med fokus på psykosocialt arbejdsmiljø. Samtidig udvikles lokale handleplaner og erfaringsseminarer, så hvert kursus kan tilpasses den enkelte organisation.
I fase to afprøves kurser og handleplaner i 40 medlemsorganisationer over to runder, hvor deltagerne trænes i at anvende det lærte i praksis, og erfaringer deles efterfølgende på online møder.
I tredje og sidste fase formidles projektets resultater gennem online seminarer og via frivilligcentrene, så andre organisationer med lignende behov kan drage nytte af erfaringerne.
En væsentlig del af projektet er en følgegruppe bestående af Ingerfair og flere andre organisationer indenfor frivilligt socialt arbejde. Følgegruppen vil løbende bidrage med sparring, videndeling og forankring af projektet i NGO-branchen, så erfaringerne fra projektet kan gavne hele sektoren.
For at sikre fremtidig viden og støtte planlægger FriSe løbende opkvalificering af sine medarbejdere, så de efter projektets afslutning selv kan rådgive medlemsorganisationer om det psykosociale arbejdsmiljø og dermed styrke hele NGO-branchen på lang sigt.