Cafemøder
Ansøger
Patientforeningen for Funktionelle Lidelser
Bevilling
DKK 16.000
Projektperiode
2021 - 2021
Beliggenhed
Syddanmark
Status
Afsluttet
Pulje
Lokal trivsel
År
2020
Møderne skal afholdes én gang om måneden á 1 times varighed og skal foregå på offentlige caféer, biblioteker eller i frivillighuse. Hvert møde har et emne, der relaterer sig til deres kroniske sygdomme og sygdomslivet.
Hjælp til selvhjælp for en sårbar borgergruppe
Kroniske sygdomsforløb er ofte forbundet med en følelse af ensomhed samt en øget risiko for udvikling af eksempelvis angst og depression. Det gør sig i særlig grad gældende for PFFLs medlemmer, da diagnosen er ny og ukendt for de flest, selv nogle steder i sundhedsvæsenet. Derfor oplever de ofte ikke at blive taget seriøst i samfundet.
Møder med andre, der har haft lignende oplevelser, er en god måde at mindske ensomhedsfølelsen og følelsen af at være alene med problemet. Derfor vil foreningen igangsætte en indsats, der har til formål at skabe fællesskab og mindske ensomheden for mennesker i samme livssituation.
Det skal ske gennem månedlige cafémøder, hvor medlemmerne kan mødes én time om måneden. Cafemøderne vil blive afholdt i centrum af byområderne med mulighed for offentlig transport og parkering, da mange af medlemmerne døjer med træthed/udmattelse og fysiske problemer. Hvert møde har fokus på et emne, der relaterer sig til sygdommen. Tanken er, at indsatsen skal foregå som en form for hjælp til selvhjælp for en sårbar borgergruppe som har tendens til social isolation.
Fællesskab og styrket mental sundhed
Målgruppen er patienter med en funktionel lidelse. De kan være i alle aldersgrupper, og der er forskel på hvor hårdt den enkelte er belastet af sygdommen. Typisk er patienterne også psykisk belastede som følge af sygdommen - både på grund af funktionsnedsættelse, smerter og træthed, som er direkte konsekvenser af sygdommen, men også grundet det stigma, der er i forbindelse med netop funktionelle lidelser.
Sygdommen er først for nyligt blevet anerkendt i sundhedssystemet, og mange er endnu ubekendte med sygdommen. Derfor oplever patienterne, at deres omgivelser har svært ved at acceptere og forstå deres sygdom, hvilket kan føre til at de mister store dele af deres netværk. Derfor kæmper mange af medlemmerne med psykiske udfordringer som angst og depression.
Således kan cafémøderne bidrage til et fællesskab og en styrket mental sundhed hos en målgruppe, der både er fysisk og psykisk belastet. Derfor støtter Velliv Foreningen indsatsen med 16.000 kr.