På fabrikken hos VOLA i Horsens har man i årevis haft en fornemmelse af, at ”vi har det da meget godt”. Men faktisk er trivslen aldrig blevet målt sort på hvidt. Det er der nu lavet om på, og for første gang har fabrikkens produktion været igennem en såkaldt GAIS-måling, som sætter tal på medarbejdernes arbejdslyst og samarbejde.
- Vi har en fornemmelse af, at vi har god trivsel, men vil gerne have mere fakta, siger fabriksdirektør Peder Nygaard.
- Vi vil have vished for, at det ser fornuftigt ud, og også kunne sætte ind, hvor der er potentiale for at gøre det bedre.
Resultatet overrasker
Én af de ledere, som har fået trivslen målt i sin afdeling, er afdelingsleder Keld Lehrmann Madsen. For ham var resultatet en hjælp, for målingen afslørede udfordringer i samarbejdet blandt kollegerne, som Keld Lehrmann Madsen ikke var helt klar over omfanget af.
- Jeg vidste godt, at vi havde nogle udfordringer, men ikke at det påvirkede nogle af mine medarbejdere så meget. Det var en overraskelse og et klart signal om, at her er noget, vi kan gøre bedre, fortæller han.
Et allerede planlagt kursusforløb om kommunikation i teams viste sig at blive en stor hjælp til at løse udfordringerne. Her fik medarbejderne teori og konkrete værktøjer om kommunikation og konflikter.
- Både målingen og kurset har helt klart gjort en forskel. Det har fået elefanterne ud i rummet, og vi er blevet bedre til at tale sammen og sige tingene direkte til hinanden, siger Keld Lehrmann Madsen.
De gode takter afspejler sig også i trivselsmålingen, som blev gentaget i september. Her blev samarbejdet imellem afdelingens kolleger vurderet markant mere positivt, end et halvt år tidligere.
Ledere ikke sat til salg
For hele fabrikken har målingen generelt vist, at trivslen er høj over hele linjen. Men på trods af et positivt resultat, er der nogle faldgruber, fortæller fabriksdirektør Peder Nygaard:
- Selvom alle teams ligger højt i målingen, er det klart, at lederne sammenligner sig med hinanden. Hvis du ligger lidt lavere, end de andre, kan det godt være en mavepuster. Det er vigtigt, at lederne ikke bare bliver sat til salg over for medarbejderne, men får den nødvendige støtte.
Derfor har VOLA tilbudt alle ledere støtte fra en erhvervspsykolog til at fortolke og formidle målingens resultater og til at hjælpe med at vurdere, om der er behov for nye tiltag i afdelingen.
Afdelingsleder Keld Lehrmann Madsen er også opmærksom på, at en trivselsmåling kan være sårbart for den enkelte leder.
- Som leder bliver du udstillet på første række med en trivselsmåling, siger han.
- Det er jo en anonym besvarelse, og der kan være mange grunde til resultatet, som er et øjebliksbillede af virkeligheden. En enkelt negativ medarbejder kan trække meget ned.
På trods af risikoen ved de anonyme svar ser Keld Lehrmann Madsen positivt på målingerne:
- Som leder får man ting at vide, man ellers ikke ville få. Og jeg vil personligt hellere handle ud fra fakta fremfor blot at have en fornemmelse af, om at noget er galt.
Ikke færdige med trivsel
Hos VOLA stopper trivselsarbejdet ikke her. Lige nu arbejder ledergruppen videre i et forløb om motiverende ledelse, der også omfatter individuel ledersparring.
Spørger man fabriksdirektør Peder Nygaard, hvorfor virksomheden investerer så mange ressourcer i trivsel og ledelse, er svaret klart:
- Medarbejderne er vores største og vigtigste aktiv. Vores maskiner er ikke unikke - det er medarbejderne, organisationen og den måde, vi arbejder på, der differentierer os. Det er sådan, vi laver bedre vandhaner!