Overgangsalder er blevet kaldt det sidste store tabu, efter at vi lærte at tale om sex, kræft og døden. Men overgangsalderen, som rammer rigtigt mange kvinder i en vigtig periode af deres voksne liv, har alvorlige konsekvenser med mistrivsel, sygefravær og sågar opsigelser.
Selvstændig journalist og kommunikationskonsulent bag firmaet EnOvergang Dorte Mosbæk tog oprindeligt initiativ til undersøgelsen, der bygger på besvarelser fra 3.831 kvindelige medlemmer fra Din Sundhedsfaglige a-kasse, HK og FOA og er udført af selvstændig journalist og kommunikationskonsulent bag firmaet EnOvergang Dorte Mosbæk i samarbejde med rådgivningsfirmaet DISCUS.
Overgangsalderen indtræder ofte hos kvinder mellem 45 og 55 år - for nogle endnu længere. Den begynder typisk nogle år før sidste menstruation. Kvinder får i gennemsnit sidste menstruation, når de er omkring 52 år. Der er en række gener knyttet til overgangsalder såsom hedeture, koncentrationsbesvær, søvnproblemer, tørre slimhinder, knogleskørhed, blødningsforstyrrelser, hukommelsestab og humørsvingninger.
Nu er analysen klar, og den viser, at overgangsalder har indvirkning på kvinders arbejdsliv. De er plagede af både fysiske og psykiske gener som hedeture, søvnløshed, ledsmerter og stress.
Undersøgelsen viser, at næsten hver tredje har undladt at søge mere ansvar eller nye opgaver som følge af generne, og knap hver femte har overvejet at skifte job, mens fem procent har sagt op som følge af generne. Lige så mange har haft sygefravær relateret til overgangsalderen.
Længere fremme i England
Dorte Mosbæk peger på England som et land, Danmark halter langt bagefter og kan lære rigtigt meget af.
- De er længere fremme lige fra lovgivning og arbejdsretlige ting og til menopause-politikker på mange af arbejdspladserne, som man kan vinde priser på.
- De har i en årrække ikke haft den samme tabuisering som os. Man kan godt gå til sin leder og lave aftaler, og der er vi slet ikke endnu.
Hun mener, at det allervigtigste er meget mere viden og mindre tabu.