Anledningen var Velliv Foreningens to nye calls, som inviterer til forskningsprojekter om diversitet, lige adgang og inklusion samt trivsel og mental sundhed i et forretningsperspektiv.
På mødet fik deltagerne rig mulighed for at diskutere emner som ”ESG i praksis”, ”mest trivsel for pengene” og ”inklusion og kvalificeret arbejdskraft” fra forskellige perspektiver. Her var nogle deltagere især optaget af betydningen af at være sig sprog og begreber bevidst, så man forholder sig åbent overfor de grupper og emner, man undersøger. Også ESG og analyser af de økonomiske aspekter af trivselsindsatser blev diskuteret og blev set som en måde at skaffe argumenter til at overbevise virksomhedslederne om værdien af arbejdsmiljøindsatser. Det blev fremhævet, at perspektivet på S-et i ESG var ved at skifte, så det nu også handler om egen arbejdsstyrke. Som en deltager formulerede det: ”ESG er ikke længere bare et spørgsmål om at der er fairtrade-kaffe i kantinen, men også om at sikre at medarbejderne ikke græder på arbejdet pga. dårligt psykisk arbejdsmiljø”.
Udfordringer og muligheder i tværgående forskningssamarbejder
Der blev også diskuteret udfordringer og muligheder ved partnerskaber og samarbejder om forskning mellem forskellige typer af aktører, foranlediget af Ulrik Gensby fra TeamArbejdsliv’s oplæg om selvsamme. Her blev det nævnt, at forskningsdeltagelse kræver tid, hvilket er en ressource, som mange SMV’er ikke nødvendigvis har mulighed for at afgive. Desuden er det vigtigt at være opmærksom på deltagernes forskellige sprog og incitamentsstrukturer. På trods af mange udfordringer var deltagerne enige om de mange muligheder ved tværgående samarbejde, herunder ikke mindst anvendeligheden af viden i praksis.
Nye netværk og mere fokus på yngre forskere
Inden mødet sluttede, bad Velliv Foreningen om deltagernes feedback på, hvad der skulle til før de ville ansøge om eller bidrage til ny forskning. Her blev det klart, at deltagerne ønsker at Velliv Foreningen hjælper med at facilitere kontakt mellem forskere, praktikere og SMV’er. De ønsker sig også flere dialogmøder og at der bliver sat fokus på de yngre forskere, der arbejder med mental sundhed og arbejdsmiljø. Som postdoc Kathrine Sørensen fra Psykologisk Institut på Københavns Universitet udtrykte det: ”som ung forsker eller forsker in spe kan det være svært at etablere det nødvendige samarbejde med virksomheder og særligt SMV’er. Velliv Foreningen kunne overveje at invitere yngre forskere med til arrangementer der er møntet på at danne netværk, så virksomheder og forskere kan finde hinanden eller lave et call målrettet forskere, der er i sidste år af deres ph.d. og gerne vil søge nye midler”.
Forskningskonsulent i Velliv Foreningen, Lise Lawaetz Winkler, glædede sig over interessen for Velliv Foreningens første dialogmøde og calls: ”Det har været meget inspirerende at opleve deltagernes engagement og deres mange gode forslag til, hvordan Velliv Foreningen kan understøtte samarbejder på tværs. Det har bestemt givet stof til eftertanke om nye tiltag og arrangementer på forskningsområdet”.
Læs mere om de to forskningscalls her.